Rogier Meijer kijkt uit naar de wedstrijd van aankomende zondag tegen AZ. Met een lekkere zonnetje stond de trainer vrijdagmorgen op het trainingsveld. “We hebben er wel eens slechter voor gestaan hier. Iets later begonnen door de vorst, maar het is prima.”

NEC moest afgelopen zondag natuurlijk een klap verwerken na de zware nederlaag in de derby tegen Vitesse. “Het was net als anders. Ik snap alle sentimenten, maar een nederlaag is een nederlaag. Daar ga ik niet anders op reageren dan dat ik normaal doe. Uiteindelijk heeft ook nog een hele groep gespeeld op dinsdag tegen Almere City. Dat was ook prettig zodat die jongens ook weer hun minuten maken. Dan ga je gewoon weer verder met het ontwikkelen van je elftal en richting AZ te werken. Dan ben je al vrij snel weer verder.”

Trainen op standaardsituaties

Tegen Vitesse kwamen er natuurlijk drie tegengoals uit standaardsituaties. Meijer heeft daar niet extra op getraind. “Nee, we hebben net als normaal daarop getraind. Ik snap die vraag wel natuurlijk. Drie goals in één wedstrijd, maar die vraag werd niet gesteld in de vorige wedstrijden waarin we heel weinig standaardsituaties tegen kregen. De afspraken zijn bekend. De uitvoering was niet goed genoeg, niet scherp genoeg, dus dat moet beter. Alleen onze afspraken zijn wel duidelijk, dat is het belangrijkste.”

Op de training van vrijdag ontbraken wat spelers. Jordy Bruijn, Javier Vet en Ivan Marquez ontbraken allen tijdens de training. “Alle drie zijn ze ziek. Jordy is al de hele week ziek. Ivan en Javier nog niet de hele week. Die zijn vandaag voor het eerst afwezig. Dus we moeten kijken morgen hoe ze ervoor staan richting zondag.” Meijer houdt de deur voor Vet en Marquez richting zondag open. “Er is een mogelijkheid dat ze het wel halen en een mogelijkheid van niet. Dat is moeilijk zeggen. Marquez voelde zich gisteravond al niet lekker, gaf hij aan. Dus die hebben we thuis gelaten. Het is even afwachten hoe dat gaat.”

Bruijn was natuurlijk al afwezig met een blessure en daar kwam nu dus nog het ziek zijn bovenop. “Hij was eigenlijk weer fit. De planning was dat hij dinsdag weer bij de ploeg zou instromen, maar hij was ziek dus dat ging niet door. Dan kan hij zijn blessure nog wat extra rust geven.” Het is een kwakkelende periode voor Bruijn, die de laatste tijd veel wedstrijden moet missen. “Het komt ongelukkig uit. Het schoot bij hem erin toen hij bij Zwolle bijna de 1-2 maakte. Van daaruit moest hij herstellen en is hij nu ziek geworden.”

Waar Ivan Marquez ontbrak, speelde Rens van Eijden voor het eerst mee met het elf tegen elf partijspel. “Was een geluk bij een ongeluk. Marquez was ziek, dus kon Van Eijden invallen. Hij ziet er heel fit uit. Het is ook prettig dat hij er bij is, met zijn rust en ervaring. Daar ben ik heel blij mee.”

Wedstrijd tegen AZ

Meijer ziet voor aankomende zondag zeker kansen tegen AZ. “We hebben in Alkmaar twee punten verloren. AZ is denk ik wel een heel goede tegenstander, die na die wedstrijd een tegen ons een hele goede reeks hebben neergezet tot donderdagavond. Een ploeg waar veel voetbal in zit, maar ook een ploeg waar je, wat we uit ook hebben bewezen, ook tegen kan voetballen. Daar hebben we ook geprobeerd de nadruk op te leggen. Dat we zelf het aan de bal beter willen doen dan in de afgelopen wedstrijden. Dat hebben we geprobeerd in de trainingen en dat moeten we dan zondag laten zien in de wedstrijd. Dat is wat we willen, want dat zal ons ook meer energie geven. Dat het een lastige wedstrijd wordt staat vast.”

Ondanks dat het spel soms wat karig is, wil Meijer nog niet spreken over een neerwaartse spiraal. “Als je puur kijkt naar de hoeveelheid punten, dan lopen we aardig gelijk met de eerste seizoenshelft met de teams die we hebben gehad. Het valt qua resultaat dus wel mee, maar we zijn niet tevreden over ons spel. Je merkt dat we moeite hebben om onder de druk uit te voetballen, daar zijn we deze week mee bezig geweest. Zondag is daar een meetmoment voor, tegen een hele goede tegenstander. Daar heb ik vertrouwen, omdat ik zie in de trainingen dat dat terugkomt.”

AZ speelde donderdagavond nog een wedstrijd in de beker. Meijer ziet dat niet als voordeel. “Ze zijn dat gewent. Ze spelen ook Europees voetbal en zijn dus gewent om drie keer in de week te spelen. Dat gaat pas tellen als je niet lekker in de wedstrijd zit. Wij hebben ons er verder niet mee bezig te houden. We hebben al handen vol aan ons eigen spel en ook het verdedigen, want AZ is gewoon een goede ploeg.”

Foto: Rob Koppers