Rogier Meijer kijkt uit naar de wedstrijd van NEC in de eigen Goffert tegen Ajax. De trainer van de Nijmegenaren ziet een stijgende lijn in het niveau van zijn ploeg. Daarnaast waakt hij voor de (aanvallende) kwaliteiten van Ajax, ondanks dat hij ook kansen ziet. “Er zit wel verval in.”

“We moeten er één meer maken dan Ajax, dat lijkt me het makkelijkst”, begint een grappende Meijer tijdens het persmoment van vrijdag. “Zij hebben de laatste weken laten zien dat ze aan het opkrabbelen zijn. Zeker voorin hebben zij Nederlandse top lopen, misschien zelfs wel Europese top. Toch zit er nog wel verval in: ze geven wat ruimtes weg waarin je kan voetballen en krijgen best wat goals tegen. Daar liggen dus wel kansen.”

“Vorig jaar thuis tegen Ajax hebben wij ons ook laten zien, dus we maken zeker kans. Het is zeker fijn dat we in de wedstrijden tegen AZ en FC Twente hebben laten zien dat we als elftal iets kunnen bereiken. Dat zullen we zondag ook nodig hebben, zowel in het maken als voorkomen van doelpunten. Dat is nodig om van Ajax te winnen.”

Stabiliteit

NEC heeft in de Eredivisie al een tijd niet meer gewonnen. Zo werden de laatste vijf duels gelijkgespeeld, terwijl er vaak meer inzat. Overheerst dat gevoel ook binnen de selectie? “Dat idee heb ik niet, maar zeker het gevoel dat we er tegen Go Ahead Eagles meer uit hebben moeten halen. Als je tegen hen je kansen afmaakt en wint, dan maak je grotere stappen dan telkens gelijkspelen. Maar ik heb niet het idee dat ze in de kleedkamer de hele tijd naar de stand kijken en denken ‘godverdomme’. Over drie wedstrijden, en vijf minuten, kan het compleet anders zijn. Dan is het winterstop en dan kan de balans opgemaakt worden. We worden stukje bij beetje stabieler. We geven minder kansen weg, ondanks dat we nog wel te veel goals tegen krijgen. Als we die lijn doortrekken gaan we zeker wedstrijden winnen.”

Bij Ajax is er dit seizoen al genoeg gebeurd. Zo is John van ’t Schip al de derde trainer van de Amsterdammers. “Sinds zijn komst is er meer duidelijkheid en minder wisselingen. De manier van spelen en de spelers die dat invullen zijn voor een groot deel hetzelfde. Dat helpt altijd want daar wen je aan. Ik denk dat als je ziet wie er tegen Olympique Marseille speelden, dat ze allemaal de kwaliteiten hebben van de Nederlandse top. Dan is het ook logisch dat ze gaan winnen in de Eredivisie.”

Brobbey

Een aantal spelers van de Amsterdammers begint in een betere vorm te verkeren, voornamelijk voorin. “Brobbey valt op, die scoort meer en is belangrijk. Daarnaast zie je Berghuis, behoudens gisteren, een beter gevoel heeft. De rol van Bergwijn, die wat meer vrijheid heeft aan de linkerkant en wat meer in het middenveld speelt af en toe. Zij hebben genoeg kwaliteiten en die gaan zeker richting de top vier.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Vitesse kreeg tegen Ajax best veel ruimte en maken dan ook de 1-1. Een mooie goal en die in mijn ogen om onbegrijpelijke redenen wordt afgekeurd. Er waren momenten waarop je dacht dat Vitesse Ajax pijn ging doen. Uiteindelijk bleek dat niet in de score. Volgens mij was Van ’t Schip ook erg boos in de rust van dat duel, zo gaf hij zelf aan. Vooral als ze niet aan de bal waren of deze verloren. Dat moeten wij gaan benutten.”

“We hebben wel wat laten zien van Brobbey, maar iedereen kent hem en zijn kwaliteiten. Hij zit niet voor niks bij het Nederlands elftal. Op het moment dat je met hem in duel komt, dan krijg je het lastig. Dat bespreken we met elkaar. Om dat te voorkomen is een teamopdracht. De lijnen daarvoor moeten dichtgezet zijn en daarvoor weer moet er druk zijn op de bal.”

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures