NEC was zaterdagavond door twee prachtige doelpunten met 2-0 te sterk voor directe concurrent Sparta. Trainer Rogier Meijer zag een goed NEC, dat ondanks de blessure van Dirk Proper mag spreken van een goede aanloop richting de halve finale van aankomende dinsdag. “Het is niet makkelijk om een paar dagen voor zo’n belangrijk duel zo goed gefocust te zijn”

“Ja daar ben ik het mee eens”, reageert Meijer op de vraag of het een uitstakende generale was van NEC tegen Sparta. “Het was een leuke wedstrijd met veel kansen. De neutrale toeschouwer zal genoten hebben. Zeker de eerste helft was ik zeer tevreden. Voor de 1-0 zag ik een aantal goede aanvallen. Uiteindelijk maak je twee goals, maar moeten we ook de belangrijke redding van Jasper (Cillessen, red.) niet vergeten op de inzet van Lauritsen.” Na rust kwam Sparta beter in de wedstrijd, maar hield NEC stand. “De tweede helft was iets minder en hebben we een beetje geluk gehad. Zelf hadden we een derde kunnen maken.”

“Volgens mij is dit de zesde thuiswedstrijd op rij die we winnen. Je ziet ook bravoure en lef aan de bal, ook op momenten dat Sparta hoog druk zet. We hebben laten zien dat we thuishoren op de plek waar we staan. Dat is iets wat we de laatste weken al doen vind ik, met uitzondering van RKC. We halen een goed niveau en dit moeten we vasthouden.”

Fantastische goals

Met twee geweldige doelpunten trokken de Nijmegenaren de drie punten naar zich toe. NEC lijkt een patent te hebben op mooie goals dit seizoen. Wordt er binnen de selectie een competitie gehouden met wie de mooiste van het seizoen kan maken? “Je zou het bijna denken ja”, lacht Meijer. “Sparta stond de eerste helft erg laag, dus we hebben veel kunnen schieten. Dat ze er dan zo ingaan is natuurlijk alleen maar mooi. Voor mij is die van Calvin (Verdonk, red.) tegen Twente het mooist. Dat kwam ook door het momentum, maar dat is ook smaak.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

NEC komt überhaupt vaker bij het doel van de tegenstander dan eerst. “Ons aanvalsspel is beter en gevarieerder. Daardoor kom je vaker voorin en kun je meer kansen creëren. Dat is wel een positieve ontwikkeling die we hebben doorgemaakt.”

Blessure Proper

Smet op de avond was het uitvallen van Dirk Proper. De jonge middenvelder greep naar zijn hamstring en moest, uitgerekend op zijn verjaardag, geëmotioneerd het veld verlaten. “Erg zuur voor hem natuurlijk. Zeker met het oog op de halve finale, want dat is kort dag.” Toch houdt Meijer nog een kleine slag om de arm wat betreft de blessure van Proper.

Ten opzichte van vorige week koos Meijer voor Rober González in plaats van Sontje Hansen. Dat had met fitheid te maken, zo vertelde de trainer. “Sontje had woensdag en donderdag nog last van de wedstrijd tegen Ajax. Hij oogde niet fris en dat heb ik tegen hem gezegd. Ik wil frisse spelers tegen Sparta en tegen Cambuur, dus ik vertelde hem dat hij nu niet zou spelen.”

Halve finale

Nu de blik volledig op die halve finale in Leeuwarden. Een erg belangrijke wedstrijd voor de Nijmegenaren. “Ik vind dat ze (de selectie, red) dat erg goed gedaan hebben, want het is niet makkelijk om een paar dagen voor zo’n belangrijk duel zo goed gefocust te zijn. Complimenten daarvoor, want je wint van een directe concurrent.”

“Nu gaat het om Cambuur, een geweldige wedstrijd waarin we natuurlijk kans maken om door te komen. Dit wordt een wedstrijd die op zich staat. Uitverkocht huis en voor sommigen de wedstrijd van hun leven. Als we ons spel kunnen spelen als vandaag dan maken we zeker kans. Een bekerfinale haal je niet zo vaak. Niet als speler van Cambuur, maar ook niet als speler van NEC.”

“Op het einde was het publiek al wel bezig met dinsdag, maar de sfeer de laatste tijd in De Goffert is erg goed. Het is ook logisch dat de blik op de halve finale gaat. Wij kijken er al weken naar uit en nu wordt het gasteven.” Wie er tijdens dat duel onder de lat zal staan, weet Meijer al wel. “Maar dat ga ik niet vertellen. Dat zullen we dinsdag zien.”

Foto’s: Rob Koppers