NEC staat zaterdagavond voor de derde wedstrijd van de week. Afgelopen zondag was Ajax in De Goffert met 1-2 te sterk, woensdag werd het restant tegen AZ overleefd (1-2) en zaterdag moeten de Nijmegenaren richting Zwolle. Rogier Meijer hield een goed gevoel over aan de laatste paar duels en hoopt dat tegen PEC door te zetten. Dat gevoel werd nog versterkt door een bezoekje van Bas Dost.

“Ik zag een compilatie van beelden van mij langs de kant woensdag. Die hadden ze wel een beetje bewerkt, want het laatste beeld deden ze als eerst. In vijf minuten gebeurde er zoveel. Je gaat gelijk van nul naar honderd, maar als je echt kijkt wat er nou gebeurd is, dan zie je dat er eigenlijk alleen in de laatste minuut gevaar dreigde. Dat hebben we overleefd, we zijn een ervaring rijker en ik ben ook weer wat rustiger”, zo sprak een lachende Meijer vrijdag na de training van NEC over het restant tegen AZ.

Bram Nuytinck was na het duel in Alkmaar, ondanks de drie punten, erg kritisch op de vijf minuten van zijn ploeg. Een kans zoals die van Mexx Meerdink had NEC nooit weg mogen geven in zijn ogen. “Er gebeurt natuurlijk een hoop. Volgens mij staan er tien spelers van AZ, inclusief keeper, in de zestien. Dan moet je goed staan, wat we ook deden denk ik, maar dan moet je de bal beter wegwerken. Volgens mij was het ook buitenspel geweest als de bal wel binnen was geschoten. Ik heb het niet meer teruggehaald voor de groep in ieder geval.”

Door het restant in Alkmaar van woensdag is de voorbereiding op de wedstrijd tegen PEC Zwolle natuurlijk wat korter dan normaal. “Ik denk dat spelers dat juist wel lekker vinden”, lacht Meijer. “Soms vinden zij het vervelend om de hele tijd bezig te zijn met de volgende tegenstander. Dan weer dit laten zien, dan weer dat. Nu hebben we donderdag echt goed en scherp getraind. Vandaag was de focus op Zwolle. Daar gingen de spelers goed mee om. Volgens mij vinden zij het fijn als we veel wedstrijden hebben, want dan hoeven ze niet zoveel te trainen.

Dost op de club

De voorbereiding kreeg nog een flinke boost deze vrijdag doordat Bas Dost op bezoek kwam bij de Nijmeegse selectie. Dat was een emotioneel moment, zo vertelt Meijer. “Hij werd met applaus ontvangen en was er bij het ontbijt bij. Toen hebben we de bespreking gedaan en daarna heeft hij zelf even verteld hoe hij alles heeft ervaren. Daarnaast bedankte hij iedereen voor de steun en gaf hij aan dat hij erg blij was er weer even te zijn. Als je iemand zes weken geleden bent kwijtgeraakt en je ziet diegene nu weer voor het eerst, dan geeft je dat een bepaald gevoel. Daar krijg je ook een soort van mentale steun van. Dat is wel een fijn zetje zo voor die laatste drie wedstrijden.”

“Het was natuurlijk voor iedereen apart. Als hij het woord neemt, en je luistert goed naar wat hij zegt, dan heeft dat echt veel impact op hem, zijn gezin en ook op ons. gelukkig is alles goed afgelopen. Hij is heel nuchter en vol humor. Dat is niet anders dan eerst. Je merkt wel dat hij een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt, maar desondanks is het wel de Bas Dost die ik ken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Belangrijke duels

Komende zaterdag moet NEC dus uit naar Zwolle. Daarna treft het in de Eredivisie nog Fortuna Sittard thuis voordat de winterstop voor de deur staat. “Dat worden belangrijke wedstrijden, waarin wij een goede stap kunnen zetten, zowel in onze ontwikkeling als op de ranglijst. Je speelt tegen twee directe concurrenten, maar waarvoor weet je niet, want alles staat dicht bij elkaar. Het is belangrijk dat we het gevoel van AZ meenemen tegen Zwolle, maar ook van de wedstrijden daarvoor. We zijn wat stabieler geworden en dat moeten we laten zien om zo’n wedstrijd te winnen”, eindigt Meijer.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures