Rogier Meijer baalt van de uitslag van de derby tegen Vitesse (1-4). De trainer zag zijn doelman Jasper Cillessen in de eerste helft in de fout gaan en merkte dat dat invloed had op zijn team. “Hij heeft ons dit seizoen heel vaak op de been gehouden. Hij had er ook last van de tweede helft en dat is jammer.”

Meijer zag zijn ploeg nog wel redelijk beginnen aan het duel. “De eerste 25 minuten waren van beide kanten niet bijzonder. Beide ploegen leden veel balverlies en hadden weinig kansen. We hadden wel moeite om echt op tempo naar voren te komen. We speelden de bal veel breed en terug. Dan komen we 0-1 achter, dat kan nog gebeuren. Bij de volgende bal is het 0-2 en de manier waarop is natuurlijk een mokerslag voor ons. Dat heeft wel iets gedaan met Jasper individueel, maar ook met ons als elftal.”

“Toen kregen we nog de kans via Elayis Tavsan, die kon je dan terugbrengen in de wedstrijd. Daarna brengen we Pedro Marques, die overigens goed inviel vond ik. In de tweede helft moesten we Joris Kramer nog wisselen, we moesten Souffian El Karouani wisselen. Dus dan moet je open gaan spelen en is het hopen dat je eerder de 1-2 dan zij de 0-3 maakt. Ik vind wel dat we daar alles aan gedaan hebben, maar dat was niet genoeg.”

Beelden van Stuttgart

In de rust sprak de trainer zijn team nog toe om het om te draaien, maar uiteindelijk was dat onsuccesvol. “We hebben eerst even de koppen bij elkaar gestoken met de vraag of we gingen opgeven of dat we door zouden gaan, want dat is het allerbelangrijkste. Daarna geef je het plan aan met Pedro naast Nany Dimata. Bart van Rooij ging wat hoger staan en Tavsan naar binnen. Daarna vertelden we wat gingen doen als we er achterin nog eentje moesten wisselen. Vanmorgen hadden we nog even naar de beelden van Stuttgart tegen Dortmund, waar Stuttgart gelijk maakte met tien man. Dat heb ik nog geprobeerd aan te halen, maar dan moet het ook meezitten op het veld. Vandaag zat het niet mee, maar vooral veel tegen.”

Wel had de trainer nog geloof in zijn elftal. “Ik zag voor rust al een paar momenten met vrije trappen. Als hij daar goed valt, dan gaat het publiek er achter staan. Dan ontstaat er nog iets. Dan neem je ook mee dat er dan veel ruimte komt te liggen.” De trainer moest noodgedwongen Kramer wisselen vanwege een blessure. “Vooral achterin hadden we niet veel smaken. Joris had last van een blessure. Souffian zat er helemaal doorheen. Dan moet je ook aanvallender wisselen en dat is ook niet erg, want je moet ook iets doen op dat moment. Na de 1-3 ontstaat er iets, maar ook als je naar de tegengoals in de tweede helft kijkt, was dat heel matig. Zij namen ook het risico door één op één te blijven spelen achterop. Dan kan hij ook bij ons goed vallen. Aan de andere kant spelen we wel met zestig meter ruimte in de rug. Dat risico hebben we genomen en dat lijkt mij ook niet gek.”

Cillessen

De grote schlemiel bij NEC was Cillessen. De doelman, die eerder dit seizoen vaak punten pakte voor de Nijmegenaren keepte een horrorwedstrijd. “Ik heb hem net gesproken. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor dit. Alleen is dat ook het lot van de keeper en zijn fouten eigenlijk altijd wel beslissend. Hij heeft ons dit seizoen heel vaak op de been gehouden. Hij had er ook last van de tweede helft en dat is ook jammer.” Waar Cillessen nog het geloof heeft in het halen van de play-offs, is de trainer minder positief. “Dat geloof heb ik nog wel, maar ik denk dat het niet realistisch is om dat nu ook uit te spreken. Eerst zullen we het verlies moeten nemen en de teleurstelling pakken. Dan moeten we ons weer oppakken, want we hebben nog vijf wedstrijden.”

Foto: Rob Koppers