Trainer Rogier Meijer zag zijn ploeg zaterdagmiddag winnen bij mede-Eredivionist Heracles Almelo. Het stemde de coach uiterst tevreden, die echter ook zag dat het de Nijmegenaren voorin aan kwaliteit ontbeert. De zoektocht naar een spits gaat ‘rustig verder’, al zal technisch directeur Ted van Leeuwen er erg druk mee zijn.

Want voetballend ziet het er van achteruit prima uit. “We moeten allemaal nog steeds wennen aan de intensiteit van het spelen van een Eredivisie-wedstrijd, dus ik denk dat dit een prima wedstrijd voor ons was. We hebben ze wat dat betreft geen zand in de ogen kunnen strooien”, verklaarde de oefenmeester na afloop.

“We wisten meermaals door te komen via de as, alleen was het vervolg dan niet goed. Dat waren gemiste kansen. We hebben het aangegeven in de rust en daarna ging dat ook beter.” Al was ook in de tweede helft het aanvalsspel niet opperbest. “Maar het gaat er ook om dat je niets weggeeft en dat heb je, los van de laatste tien minuten, goed gedaan.”

Spits
Thibo Baeten en Ole Romeny vervullen om de beurt de rol in de spitspositie. “Ze doen het maximale, maar het moge duidelijk zijn dat er nu meer gevraagd wordt.” Hoe lastig is dat voor een speler? “Niet zo. Ze maken gewoon deel uit van de selectie en de beste zal gaan spelen. Als we straks een nieuwe spits halen, maar Ole blijkt beter, speelt Ole gewoon.”

De vacatures voor de vrije posities in het hart van de defensie zijn inmiddels wel ingevuld. Ivan Marquez speelde 75 minuten naast Cas Odenthal en maakte een uitstekende indruk. “Ivan is topfit, dus kon al even meedoen. En het lijkt me duidelijk dat dat een uitstekende verdediger is. Laat zich horen, helpt medespelers en is meedogenloos. Op het moment dat hij de bal heeft, zie je dat het een Spanjaard is. Heel rustig, heel comfortabel.”

Met de komst van Rodrigo Guth is het centrum goed bezet. Naast de twee nieuwelingen staan Rens van Eijden, Kevin Bukusu, Cas Odenthal en Édgar Barreto onder contract. “Daar komt ook niets meer bij. Dat het merendeels rechtspoten zijn maakt niet uit. Zij kunnen dat prima invullen.”

Tavsan afwezig
Bij NEC ontbraken naast Rens van Eijden Elayis Tavsan en Mathias de Wolf. “Elayis heeft last van zijn voet, maar sluit na het weekend gewoon weer aan. Hij bleef uit voorzorg aan de kant. Mathias revalideert in België en zal terugkeren als hij weer helemaal fit is. Zijn blessure duurt langer dan verwacht”, besluit Meijer.