Rogier Meijer was niet te spreken over wat NEC in de eerste helft liet zien tegen Jong FC Utrecht. De trainer liet zijn stem meermaals door De Goffert schallen en liet in de rust nogmaals aan zijn spelers weten wat hij anders wilde zien. Met succes, want NEC won met 2-0.

Jordy Bruijn opende na een prachtige pass van Edgar Barreto de score. Rens van Eijden kreeg later in de tweede helft een directe rode kaart en invaller Elayis Tavsan besliste de wedstrijd met de 2-0. “We gaven ook na de rode kaart niet veel weg, volgens mij alleen een kopbal”, zei Meijer tegen ForzaNEC. “Maar het is natuurlijk geen fijne situatie als je in de slotfase met tien man komt te staan. Dan ben ik blij als Elayis een fantastische individuele actie uit de hoge hoed tovert en een goal maakt. Toen was de wedstrijd klaar.”

Rood

Meijer zag na de wedstrijd de beelden terug van de rode kaart van Van Eijden. “Rangelo maakte een overtreding, hij hield vast. Die jongen hield Rangelo daarna vast en vervolgens gebeurde er veel. Wat geduw heen en weer. Je moet dan niet in zo’n situatie komen, zeker niet als je met 1-0 leidt en tegen deze jonge gasten. Ja, Rens is een ervaren speler, maar het is een cliché dat dit als ervaren speler niet mag gebeuren. Voetbal is niet altijd voorspelbaar. Het is niet slim, maar het is gebeurd.”

Van de 1-0 werd Meijer wel vrolijk. Barreto stond pas een paar minuten op het veld toen hij Bruijn bediende. “Het was een fantastische pass, maar het verbaasde me niet. Op de training laat hij dit vaak zien. Hij zegt dan vaak tegen andere spelers hoe ze diep moeten lopen, dan is het mooi dat het nu een goal oplevert. Ook mooi voor Edgar, want hij viel uitstekend in. Javier had wat last, daarom moet Edgar erin. Hij laat continu zien dat hij er kan staan als het nodig is, daar heb ik alle vertrouwen in. Edgar gaf rust aan het team.”

Ontevreden

Die rust was ook nodig, want NEC speelde in de eerste helft niet goed. Meijer liet dat ook verbaal weten aan zijn spelers. “Ik vond dat we niet dat deden wat we hadden afgesproken. Dat is dit seizoen nog niet zo vaak voorgekomen. We zouden hoog druk zetten en we wisten al dat Jong Utrecht vaak met drie man opbouwt. Dat hadden we al besproken. Als we hoog druk zouden zetten, hadden zij niet de tijd gehad voor die opbouw. Daar waren we veel te apatisch in. Deden we het wel, dan wonnen we de bal, maar leverden we hem meteen weer in. Aan de bal waren we niet goed genoeg en in de veldbezetting waren we niet gedisciplineerd genoeg. Okita stond te ver aan de zijkant, Jordy stond te ver weg en Thomas stond te diep, dan kun je niet lekker voetballen.”

In de tweede helft zag Meijer genoeg verbetering, maar perfect was het nog niet. “Voetballend was het nog niet top. Het was ook zeker niet onze beste wedstrijd, maar we straalden wel meer energie uit. We kregen wat kansen. We herstelden het goed, maar in de eerste helft was het matig.”

Foto: Rob Koppers