Rogier Meijer baalt dat NEC niet met een overwinning van het veld afstapte tegen PEC Zwolle. Er zat meer in volgens de trainer, die ook alvast vooruitblikt op de wedstrijd in De Kuip.

“Ik denk dat we hem wel hadden kunnen winnen in de eindfase”, begint Meijer zijn analyse. “Ik moet ook eerlijk zeggen dat Zwolle zeker goed veldspel heeft laten zien, dus kan ik wel leven met een punt. Natuurlijk wil je thuis winnen en is dat ook wel hoe het tegenwoordig is. Als je niet wint, voelt dat als een teleurstelling.”

“Ik denk dat ons veldspel tot twintig meter over de middenlijn best prima was. Ik vond ook de rol van Dirk (Proper, red.) ook prima, waarvan je niet kon zien dat hij zes weken niet gespeeld had. Maar om ze echt pijn te doen, moet je wat meer diepte hebben. Dat hadden we met Sontje (Hansen,red.) een paar keer. Die werd alleen regelmatig tegen het gras gewerkt. Dus als we diepte hadden, werden we daar ook niet echt mee geholpen. In de tweede helft hadden we wat meer diepte met Sontje en Rober (González, red.). Dan doe je ze ook wat meer pijn.”

Tweede helft

Na rust ging het snel bij NEC. Binnen tien minuten draaiden de Nijmegenaren een achterstand om in een voorsprong. “Ik denk dat we voor rust ook al een grote kans hadden met Kodai (Sano, red.). Dat kwam ook uit zo’n moment dat we snel naar voren speelden. Hoe die er niet in ging is ongelofelijk, maar dat hoort er ook bij. In de tweede helft draaien we het snel om met een goede goal en een penalty. Dat was wel het verschil tussen de eerste en tweede helft.”

Het gevoel richting de Bekerfinale veranderd door dit gelijke spel niet. “Dat maakt geen klote uit. Ik vond het geen slechte wedstrijd en ik geloof er niet in dat de uitslag van vandaag, bepalend is voor zondag. Feyenoord had vandaag ook een moeilijke wedstrijd tegen Fortuna, maar dat zal niet bepalend zijn voor zondag. Ik denk dat we gespeeld hebben om te winnen. Ik merkte niet dat iemand zich met het oog op de finale inhield. Daar kan ik niemand iets in verwijten.”

Er was veel te doen omtrent de scheidsrechter in het stadion. Dennis Higler greep pas na een rits van overtredingen van de Zwollenaren in en ook bij de vrije trap voorafgaand aan de 2-2, was veel te doen. “Als je dan toch iets over de Bekerfinale kan zeggen, is dat we niet echt geholpen zijn door de scheidsrechter. Die heeft eerst vijftien overtredingen gewacht om iemand van Zwolle te waarschuwen. Ik denk dat bij de penalty de linksback gewoon zijn tweede gele kaart moet krijgen. Daarna komt Lennart Czyborra erin. Die maakt twee identieke overtredingen aan de zijkant en dan geeft hij één gele kaart. Die vrije trap voor de goal heb ik niet zo goed voor de ogen.”

Proper

Meijer koos ervoor om Proper het eerste half uur van de wedstrijd mee te laten doen en hem daarna gepland te wisselen. Opvallend, want normaal zie je vaak dat dit soort wissels juist aan het eind van de wedstrijd plaatsvinden. Meijer legt uit: “Omdat je ziet hoe het laatste half uur van een wedstrijd vaak loopt. Dat is heel open en gaat vaak op en neer. Daarnaast weet je de stand ook niet in het laatste half uur. Moet je iets forceren, is Dirk niet de persoon die je wilt brengen. Vandaar dat het eerste half uur voor hem qua ritme, warming up en tempo in de wedstrijd het beste was.”

De trainer heeft vertrouwen dat Proper er gewoon bij is zondag. “We gaan ervan uit dat hij erbij is, anders laten we hem nu geen minuten maken. Dat is onderdeel van het plan en of hij speelt, zullen we zien.” Doordat Proper op het middenveld startte, stond Sano als linksbuiten gepositioneerd. Pas toen hij weer naar het middenveld ging, bloeide de Japanner weer op. “Dat weten we ook. Hij heeft de afgelopen wedstrijden ook op het middenveld gespeeld, alleen kan hij hier ook spelen. Wat dat inhoudt voor het plan richting Feyenoord zal moeten blijken. Iedereen weet dat Feyenoord, zeker in De Kuip, een hele goede ploeg is. Daar zullen we ons op moeten instellen. Ze hebben nu iets minder thuisvoordeel, maar dat is iets voor deze week.”

Meijer kijkt uit naar de finale. Er is vaak veel te doen over het feit dat de Bekerfinale in De Kuip wordt afgewerkt, ook als Feyenoord er zelf in staat. Voelt het voor Meijer als een uitwedstrijd? “Nu nog wel, maar als we eenmaal in De Kuip zijn, zal dat niet meer als een uitwedstrijd voelen. Als ik zo alles meekrijg denk ik dat die steun minimaal ervoor zal zorgen dat het gelijkwaardig is.”

Foto: Rob Koppers