NEC beleefde zaterdagavond haar derde teleurstelling in een week tijd. Na de eerdere blamage tegen de amateurtak (2-2) en de moeizame 3-1 overwinning bij VV Una, ging de ploeg van trainer Rogier Meijer hard onderuit bij de Duitse vierdedivisionist SV Straelen: 3-0. Desondanks was Meijer niet helemaal ontevreden.

"Qua voetbal was ik over de wedstrijden tegen SC NEC en Una echt ontevreden, maar vandaag vond ik ons de eerste helft uitstekend voetballen", zei Meijer na afloop. "Goed positiespel, tempo aan de bal. Veel agressiviteit op het moment dat we de bal verliezen. Uiteindelijk blinken we nog niet uit in het scoren, om uberhaupt kansen te creëren, waardoor we dat niet in doelpunten uit kunnen drukken."

"In de tweede helft wordt het dan de mannen tegen jongens. We moesten een aantal keer noodgedwongen wisselen. Bukusu en Bruijn komen terug van blessures, Van Eijden had een tik gehad en voor Barreto was dit pas de eerste wedstrijd. Dan laten we ons twee keer aftroeven bij standaardsituaties en de derde leggen we zelf klaar voor het intikken. Verder hebben zij niet of nauwelijks kansen gehad."

Zoals gezegd was de eerste helft helemaal niet onaardig. "We kwamen er via de flanken vaak goed door, via Okita, maar ook Bart (Van Rooij, red.) en Souffian (El Karouani, red.) waren heel bedrijvig. De voorzetten waren steeds niet goed of de loopacties voor de goal waren verkeerd." Reden tot zorg, zou je zeggen. "Zorgen is een groot woord. Ik kan niet in m’n vingers knippen zodat de spitsen pardoes het vertrouwen terug hebben. Het is iets waar we hard aan moeten werken, want de kwaliteiten zijn er wel."

De prioriteit voor een spits is dan ook net zo hoog als voor een linksback. "Ik heb altijd al gezegd dat ik een ander type dan Ole (Romeny, red.) erbij wil hebben. En dat geldt ook voor de linksbackpositie. Je merkt dat als je een paar keer moet wisselen, de spoeling heel dun is." Op het middenveld maakte Barreto zijn rentree in het rood-groen-zwart. "Ik heb echt van hem genoten. Je ziet de voetbalslimheid, het tempo waarin hij de wedstrijd kan bepalen. Dat biedt veel vertrouwen voor de toekomst."

Het was de eerste wedstrijd dat NEC met de op dit moment beoogde basiself kon spelen, al staat er onder de lat nog een vraagteken. "Branderhorst en Alblas mogen het allebei nog een keer laten zien, in aanloop naar Cambuur zal ik daarin een keuze gaan maken." Ook Ayman Sellouf kan zich weer laten zien komende week. Nadat hij twee wedstrijden moest overslaan wegens een blessure, sluit hij maandag weer aan bij de groepstraining.