Rogier Meijer zag voldoende kansen tegen Ajax. Ondanks de aanvallende topspelers bij de Amsterdammers lagen er achterin voldoende kansen om Ajax echt pijn te kunnen doen. Dat is door de Nijmegaren nagelaten, maar de Doetinchemmer ziet voldoende aanknopingspunten.

“Ik vond het een gelijkopgaande wedstrijd. Er waren fases dat Ajax iets meer de bal had, maar ik had niet het gevoel dat zij de betere ploeg waren”, was de eerste reactie van Meijer tegenover ForzaNEC. “Dan gaat het ook om momenten. Daarvan hadden wij er een aantal die we niet goed uitspeelden. Al met al zaten we er dichtbij.”

Het spel van de Nijmegenaren was afwisselend. Dat was ook het plan van de oefenmeester. “Er werd of heel hoog drukgezet of juist heel laag. Met het hoge drukzetten krijgen we nog bijna een penalty bij het moment van Lasse Schöne. Ik denk dat dat prima ging. Op het moment dat wij weer inzakten vonden hun het heel lastig om er echt doorheen te komen. We maakten alleen net niet altijd de goede keuzes als we er doorheen kwamen. Daar hadden wij Ajax meer pijn kunnen doen.”

De uitblinkers van de afgelopen weken, Magnus Mattsson en Sontje Hansen, hadden niet echt hun dag tegen Ajax. “Magnus had het lastig. Die maakte een aantal keer de verkeerde keuze terwijl hij wel vrij stond. Ik denk dat Sontje in de eerste helft twee goede acties had. In het tweede bedrijf was hij wat minder gelukkig.” Het bewijst dat je echt een topdag moet hebben om Ajax te kunnen verslaan. “De voorste vier van Ajax zijn van Europees topniveau, achterin is dat niet zo. Wil je ze daar pijn doen, moet je goed aan de bal zijn om daar te komen. Je ziet dat Tavsan in de laatste fase twee tot drie keer zo zijn man voorbij loopt. Om daar te komen hadden we het voorwerk beter moeten doen.”

Kwaliteit Brobbey

Bij de 0-1 van Ajax liet NEC zich verschalken door Brian Brobbey. De spits van Ajax gebruikte, zoals zo vaak, slim zijn lichaam in een duel met Bram Nuytinck. “Dat is gewoon de kwaliteit van Brobbey. Dat zien we iedere week van hem. Nuytinck had in dit geval niks anders kunnen doen. Dit is nou eenmaal zijn kwaliteit. Zuur, want het was de eerste keer dat Brobbey succesvol was met zo’n actie. De tweede goal is wel teleurstellend, ondanks dat we veel gewisseld hadden. We hadden aanvallend gewisseld, alleen bij een ingooi moet je gewoon goed staan. Dat mag niet gebeuren en erg jammer op dat moment. Volgens mij hadden we in de eindfase een aardig offensief in huis.”

Nuytinck fungeerde zelfs ook nog even als extra spits om de gelijkmaker de forceren. Niet veel later kwam Lars Olden Larsen in de ploeg. “Ik vond dat we meer moesten blijven voetballen. Aan de zijkanten konden we ze pijn doen. Die moesten we met Verdonk, Mattsson en Tavsan juist goed benutten. Op het moment dat je alles in de trechter gaat gooien is het hopen dat de bal goed valt.” Elayis Tavsan viel sowieso sterk in en beloonde zijn invalbeurt met een doelpunt. “In de één op één situaties ligt zijn kracht. We weten allemaal dat hij iemand kan passeren. Wat dat betreft is het goed dat we op die posities wat meer keuzes hebben.”

Directe concurrenten

Door de nederlaag tegen Ajax worden het belangrijke weken voor NEC. De rood-groen-zwarten staan net boven de streep op een vijftiende plek. “Als we een resultaat hadden gehaald tegen Ajax waren die weken ook belangrijk. Bij AZ staan we op pole position voor vijf gekke minuten. Daarna treffen we PEC Zwolle en Fortuna Sittard, dat zijn voor ons directe concurrenten. Daar zullen we resultaat moeten halen. Er zit een mooie vooruitgang in ons spel. Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst. Het voetbal gaat steeds beter en we dwingen meer kansen af. We geven minder kansen weg. Daar houd ik mij dan ook aan vast. We moeten daarom ook niet te veel naar de stand blijven kijken. Uiteindelijk moeten we de wedstrijden gaan winnen, want alleen daar hebben wij invloed op. Daar kunnen we al snel mee gaan beginnen in Alkmaar.”

De oefenmeester heeft zijn plan al klaar liggen voor woensdag, na het lezen van het boekwerk van de KNVB. “Ik houd het nog even voor mijzelf. We zullen alles moeten verwachten, want je speelt een eindfase waarin een ploeg niks te verliezen heeft.”

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures