Voor NEC-trainer Rogier Meijer wordt het dinsdag de eerste keer in zijn trainerscarrière dat hij één wedstrijd over twee verschillende dagen verspreid moet afwerken: het restant van de gestaakte uitwedstrijd tegen FC Groningen afgelopen zaterdag. “Maar ik maak me nergens druk om, want we moeten gewoon een wedstrijd gaan spelen die net wat korter duurt dan anders.”

Algemeen directeur Wilco van Schaik liet zondag nog weten teleurgesteld te zijn in het besluit van de KNVB om de wedstrijd dinsdagmiddag uit te spelen. “Dat zit te kort op de eerdere wedstrijd, met lange heen- en terugreis erbij”, was zijn redenatie. Meijer: “De jongens zijn fit, we zijn voorbereid. Ik heb me alleen gericht op dat wat we kunnen beïnvloeden. De uitspraken van Wilco zijn aan hem.”

Meijer wist zaterdagavond al nagenoeg zeker dat hij dinsdagmiddag met zijn ploeg weer naar het Hoge Noorden zou moeten afreizen. “We hebben zelf wel door laten schemeren wat onze voorkeur had, maar eigenlijk had de burgemeester van Groningen verreweg de belangrijkste stem. Hij wil dat we dinsdagmiddag spelen, dus spelen we dinsdagmiddag.”

Lege Euroborg

Dat dat zonder fans gaat gebeuren is geen verrassing. “Maar zonder publiek spelen, dat went nooit denk ik”, zegt Meijer. “Dat zal morgen een rare gewaarwording zijn. Het is een troosteloze ambiance. Daarom moeten we nog meer geconcentreerd zijn op dat wat we moeten doen: goed voetballen. Ik heb het niet extra benoemt, de spelers hebben het allemaal al meegemaakt in coronatijd.”

NEC moet volgens de reglementen dinsdag gewoon met dezelfde elf spelers aantreden die zaterdag op het veld stonden op moment van staken. Bij FC Groningen is dus uitgesloten dat Jetro Willems nog meedoet: de linksback werd zaterdag na een klein kwartier al naar de kant gehaald. “Wij hebben zelf geen blessures”, geeft Meijer aan. “Iedereen kwam goed uit de wedstrijd en we hebben maandagochtend alleen een activatietraining gedaan. De spieren staan weer op spanning.”

Concurrentie

NEC heeft dinsdag een mooie kans om de felbegeerde achtste plaats in handen te krijgen. Bij winst op FC Groningen stijgen de Nijmegenaren, mede door nederlagen van SC Heerenveen en RKC Waalwijk drie plekken omhoog. “Dan komen we in de beste uitgangspositie van alle concurrenten. Maar we weten ook dat de weg nog lang is. Je ziet dat ploegen het steeds moeilijker krijgen om het niveau vast te houden. Dat merken we zelf ook, hoewel ik vond dat we tegen Emmen hadden moeten winnen. Er moet verbetering in. Het gaat nu maar om één ding: winnen.”

Reglementen

(Vermoedelijke) opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Bruijn, Proper; Tavsan, Dimata, Mattsson

Dat is de opstelling waarmee NEC eigenlijk wel moét aantreden tegen Groningen dinsdag. Alleen in geval van ziekte of blessure mag Meijer een aanpassing doen aan zijn basiself. Die ziekte / blessure moet wel worden vastgesteld door een aan de KNVB verbonden arts.

Mocht Meijer om wat voor reden dan ook om tactische redenen een wissel door willen voeren, kan dat letterlijk als ‘wissel’. In dat geval kost het NEC een wisselmoment, net als in een ‘gewone’ wedstrijd.

Foto’s: Orange Pictures