Rogier Meijer is tevreden over de eerste training van NEC. De trainer had verschillende vormen in petto voor zijn spelers, die achteraf spraken over een pittige training. "Dat was ook de bedoeling", sprak Meijer tegen ForzaNEC.

"Ik zei vanochtend al tegen de jongens dat ik gisteravond een beetje opgewonden was en dat was niet van dat ene, maar van het voetbal", trok Meijer de lolbroek aan. "Weer naar een wedstrijd toewerken, dat heb ik gemist. Het veld is goed en het is lekker om eens in het stadion te trainen. Het weer was goed, de training was prima en de mensen waren enthousiast. Ik weet niet wat er deze zondag verder nog gaat gebeuren, maar dit was goed."

De spelers zaten de afgelopen dagen niet stil. Tijdens de korte periode vrijaf kregen ze een programma mee vanuit de club. "Ik ben niet van plan om de eerste vijf dagen eerst nog op te starten. Ze moeten er wel klaar voor zijn. Het is wel even gewenning aan de bal als je er even uit bent geweest. We hebben het opgedeeld in passen/trappen om te wennen aan de bal, een klein vormpje voor intensiteit en later een grotere vorm om afstanden te belopen."

Tijdens het partijspel, waarbij er tien tegen tien werd gespeeld, dook een van de keepers die ‘over’ was soms op het middenveld op. "Als de tegenstander de bal veroverde, konden zij de keeper inspelen. Mij gaat het erom dat we de as meteen afsluiten als we balverlies lijden. Ik had toch een speler over, dus dan kon het op deze manier. Ik hamerde er meteen op dat we bij balverlies direct moeten schakelen en agressief moeten zijn, daar was dit een extraatje van."

Het is volgens Meijer niet zo dat de basis tegen de reserves stonden, maar in grote lijnen stond het eerste elftal al wel. "Daar is het nog te vroeg voor, maar soms is het wel goed om te laten zien wat er nodig is om dat elftal te halen. Maar het is nog geen basis, er kan van alles gebeuren. We gaan nu de voorbereiding in. In de eerste twee weken krijgt iedereen speeltijd en in de laatste drie wedstrijden moet er vastigheid komen. De laatste wedstrijd is van 9 maart, daar zullen spelers echt aan moeten wennen. Een training als deze komt daar bij in de buurt, maar in een wedstrijd is het toch anders."

Ondertussen vragen fans zich al af hoe Meijer wil gaan spelen met NEC en of een 4-4-2-systeem een optie is. "Ik ben niet iemand die in systemen denkt. Bij het partijspel waren Sellouf en Tavsan de buitenspelers, maar stonden zij de hele tijd aan de buitenkant? Ze krijgen veel vrijheid. Ik ga uit van een aantal principes, in balbezit en in verdedigen. Dan kan het best voorkomen dat je een keer 4-4-2 speelt, maar wel altijd vanuit dezelfde gedachte."

Ole Romeny stond in de spits bij de ‘basis’ en maakte een knappe goal met een stiftje over de keeper. "Hij maakte een goede indruk en ziet er stevig en sterk uit. Hij weet dat het voor hem een belangrijk jaar wordt. Daar ben ik alleen maar tevreden over. Of hij nog weg gaat? Nee, ik hou hem hier", zei Meijer met volle overtuiging.

Foto: Rob Koppers