Trainer Rogier Meijer stond vrijdagochtend ondanks de barre omstandigheden met een grote glimlach op het veld. Tussen de weggeschoven sneeuw trainde hij, in de wetenschap dat hij ook volgend jaar trainer is van NEC, op het kunstgras van sportcomplex De Eendracht. In de wetenschap dat in het Cambuurstadion óók een kunstgrasmat ligt. “We moeten echt goed zijn om daar te winnen”, zei de trainer na afloop tegenover Dagblad de Gelderlander.

Hoewel Meijer zijn contract verlengd zag worden, werden deze week ook de nodige ontslagbrieven verstuurd. Dat moet volgens de FIFA-regels altijd voor 1 april. Het zegt niet veel, maar brengt wel met zich mee dat technisch directeur Ted van Leeuwen en Meijer de komende weken hard aan het werk moeten. “De focus ligt nu nog op de competitie, maar we kijken natuurlijk ook naar de lange termijn. We moeten keuzes gaan maken, maar hebben daar nog even voor.”

Na een interland-week waarin Elayis Tavsan zichzelf met twee treffers namens Jong Oranje op de kaart zette, is iedereen klaar voor het laatste gedeelte van het seizoen. “Dit geeft Elayis een enorme boost. Hij was al aardig op dreef, maar nu komt het er allemaal uit. Ik heb de hele week contact met hem gehad, maar ik denk dat hij is overweldigd door alle berichten.” Midweeks werd er door de ’thuisblijvers’ in Nijmegen een potje padel gespeeld. De winnaars? Rens van Eijden en Jordy Bruijn. “Ik deed zelf niet mee, want ik heb last van wat knieklachten. Ik hield me voornamelijk bezig met de toernooi-regels en het speelschema. Maar het was een leuke onderbreking. Het ziet er goed uit.”

En dat moet ook wel, want willen de Nijmegenaren nog serieus meedoen voor de play-offs om Europees voetbal, is de wedstrijd tegen Cambuur een must-win. FC Groningen (dit weekend thuis tegen Ajax) staat momenteel op de felbegeerde achtste plaats met 36 punten. Dat zijn er drie meer dan SC Cambuur, dat dan weer één punt meer heeft dan de Nijmegenaren. “We willen naar boven kunnen blijven kijken, dus dan kun je dat wel zo stellen. Ik weet niet of we bij een nederlaag definitief afhaken, maar als je niet afhankelijk wilt zijn van andere uitslagen, dan moeten we zelf de punten pakken.”

Cambuur staat net als NEC waar het nu staat omdat het een heel succesvolle eerste seizoenshelft beleefde. Een verklaring voor de mindere fase van zijn eigen ploeg heeft Meijer niet, maar bij de gastheren van zondag heeft hij wel een vermoeden. “Henk de Jong kan door zijn ziekte niet werken. Hij is met zijn enthousiasme heel belangrijk voor de ploeg. Dat werkt onbewust door in de hoofden van de spelers.” Deze week stelde Cambuur een interim-trainer aan in de naam van Dennis Haar.

Foto: Rob Koppers