NEC neemt het vrijdagavond op tegen Sparta Rotterdam. Vorig jaar speelde NEC één van de slechtste wedstrijden van het seizoen op Het Kasteel. Dat wil trainer Rogier Meijer ongetwijfeld niet nog een keer meemaken. De trainer oogde ontspannen na de laatste training voorafgaand het duel met de Rotterdammers.

Afgelopen zaterdag pakte NEC de eerste driepunter van het seizoen, tot opluchting van zowat iedereen bij NEC. “Ik heb na RKC wel een ontspannende avond gehad”, blikt Meijer terug op vorige week. “Daarna ging ik wel snel weer over naar de orde van de dag”, voegt hij toe. Dat mag ook wel want de wedstrijd tegen Sparta kwam er alweer snel aan. Met, eindelijk, een overwinning op zak zou je kunnen denken dat spelers met meer ontspanning op het trainingsveld zouden staan, maar dat is niet het geval volgens Meijer. “Ik heb de jongens niet bevrijdender rond zien lopen, maar dat komt omdat ik ook geen jongens in de put heb gezien toen we twee wedstrijden hadden verloren. Tuurlijk is het anders dan als je wint dan wanneer je verliest, maar in de trainingen of in de manier van werken heb ik geen andere dingen gezien dan normaal.”

Na de wedstrijd tegen RKC had de trainer het erover dat hij goede dingen heeft gezien, maar ook onbegrijpelijke dingen. Wat bedoelde hij daar precies mee? “Ik had het toen over ons eigen spel. We wisselde hele goeie momenten af met hele slechte. Dat is gewoon onnodig en dat maakt dat je een wedstrijd niet onder controle krijgt en dat we het in balbezit niet goed hebben gedaan. Dat bespreken we dan en dan is het aan ons dat verbeteren.” Of die ‘onbegrijpelijke dingen’ eruit zijn kan de trainer nog zeggen. “In de wedstrijd gaat alles anders en dan zit er ook druk op, druk om het goed te doen. Maar we bieden de spelers op de training genoeg opties om ervoor te zorgen dat ze die situaties gaan herkennen en daarin beter in worden, dus daardoor heb ik er wel vertrouwen in”, stelt Meijer.

Ziekenboeg nog niet leeg

Morgen zullen Lasse Schöne, Bart van Rooij en Elayis Tavsan er niet bij zijn. De wedstrijd tegen Sparta komt voor hen te vroeg. Philippe Sandler is er wel bij, maar of hij gaat starten noch spelen wil de trainer niet zeggen. “Die kans is aanwezig”, glimlacht Meijer. Het gemis van aanvoerder Schöne wordt, net zoals tegen RKC, opgevangen met Mees Hoedemakers. Met twee basisplaatsen en één invalbeurt heeft de middenvelder al aardig wat minuten in de benen en hij doet het, volgens Meijer, ook naar behoren. “Hij kan mij erg bekoren. Hij heeft veel loopvermogen, eist veel ballen op en speelt erg gericht naar voren. Soms moet hij nog wat wennen aan de manier van voetballen, want bij Cambuur speelde hij als enige ‘zes’ en nu speelt hij in een formatie met twee ‘zessen’. Ik zie dat er vooruitgang in zit dus ik ben erg tevreden.”

Tavsan lijkt steeds meer in de belangstelling te staan van Hellas Verona, een vertrek is dan ook zeker niet uitgesloten. NEC heeft uitgesproken graag nog een buitenspeler te willen aantrekken. Wie dat moet zijn weet Meijer nog niet. “Het zal snel moeten, ik heb geen idee. Carlos (Aalbers, red.) houdt mij op de hoogte en via hem krijg ik het mee. Ik focus me nu echt op de wedstrijd”, sluit Meijer af.

Foto: Rob Koppers