Rogier Meijer staat komend seizoen aan het roer bij NEC. Na ruim een seizoen als onderdeel van een driemanschap gaat de voormalig middenvelder de uitdaging aan met clubicoon Ron de Groot als assistent-trainer. Meijer tekende voor één seizoen met een optie voor nog een jaar en tegen ForzaNEC vertelde hij na zijn presentatie meer over zijn visie.

"Ik wil ervoor zorgen dat je een herkenbaar elftal ziet als je NEC ziet spelen", legt Meijer uit. "Wat bij mij past is dat er verdedigend agressiviteit is en dat het compact staat. Het hangt soms ook af van de tegenstander. Als de bal wordt veroverd, moeten we snel naar voren en niet alleen breed en terug. Soms moet dat wel, maar de intentie moet zijn om vooruit te gaan. Voorin moet er variatie zijn. Middenvelders moeten diep kunnen gaan, maar je moet ook kunnen voetballen. Het moet energie uitstralen en leuk zijn om naar te kijken. Mensen moeten zien: dit is NEC."

Ruim een jaar geleden stroomde Meijer door vanuit de academie, waar hij trainer van de onder 19 was. "Toen Jack werd ontslagen en ik er met Adrie en Ron bijkwam, heb ik ook weleens met Wilco gesproken over mijn ambities. Dat is hoofdtrainer worden in het betaalde voetbal en dat heb ik ook uitgesproken. Toen ik werd toegelaten tot de cursus coach betaald voetbal wist ik ook dat het eraan zat te komen. Tussendoor heb ik regelmatig met de mensen binnen de club gesproken, ontstaat er zoiets en neem ik de uitdaging aan."

Meijer nam vorig seizoen een kijkje in de keuken als onderdeel van het driemanschap met Adrie Bogers en François Gesthuizen. "Aan de ene kant kun je meekijken zonder de volledige verantwoordelijkheid te dragen en meekijken met collega’s, maar soms betekende het ook concessies doen. Als ik het niet eens was met iemand, werd er misschien een andere keuze gemaakt. Maar ik heb dat goed ervaren, we hebben goed samengewerkt en ik heb het als positief ervaren. Als je assistent bent, kijk je ook naar de hoofdtrainer. Met deze constructie had ik iets meer zeggenschap."

Cursus
Meijer heeft de cursus door het coronavirus nog niet helemaal kunnen afmaken en krijgt dit seizoen dispensatie. "Corona heeft invloed gehad. We hebben lessen en bijeenkomsten gehad, maar dat was online. De praktijk viel weg. Dat wordt opgepakt als het seizoen weer begint. Ik heb eigenlijk alle opdrachten ingeleverd, dus daar zal het niet aan liggen. Zonder corona was TOP Oss-uit mijn examen geweest. Dat was eind april geweest."

De Groot is de enige assistent van Meijer. De twee werkten vorig seizoen al samen na het ontslag van Jack de Gier. "Ik ken Ron al drie jaar. Toen hij trainer was bij Jong en ik bij de onder 19 hadden we al contact, daarna hebben we een tijd samen het eerste gedaan. We weten wat we aan elkaar hebben. Hij is enorm ervaren en veel mensen zeggen dat hij daarom assistent is, maar hij heeft ook gewoon een goede kijk op voetbal. Hij zegt wat hij denkt. Ik zie dat met vertrouwen tegemoet. Ik kan me niks anders wensen als hoofdtrainer. Ron kent de club door en door, kent de spelers en weet wat er hier gevraagd wordt."

Doelstelling
NEC heeft als doelstelling om komend seizoen in de top vijf van de Eerste Divisie te eindigen. "Die ambitie moet je ook hebben als club en eigenlijk moet de ambitie nog hoger liggen dan je misschien wel kan halen. Kijk om je heen, naar de club, de omgeving, de ambiance. Wij moeten dat gaan halen. Daar zal best wat voor moeten gebeuren, maar we moeten het wel uitspreken."

Als voormalig trainer van de onder 19 is Meijer van plan om ook komend seizoen weer talenten te laten doorstromen. "Als hoofdtrainer heb je wat meer twee petten op. Aan de ene kant wil je talenten laten doorstromen en ontwikkelen en aan de andere kant moeten we op vrijdagavond winnen. Dat hoort erbij en daar moet ik aan werken. Het is wel mooi om jonge spelers kansen te geven, dat moet gepaard gaan met resultaat."

Foto: Rob Koppers