De wedstrijd tegen Sparta was in vele facetten niet waar trainer Rogier Meijer op gehoopt had. NEC speelde een dramatische eerste helft, waar het niks in te brengen had. In de tweede helft ging het beter, maar was het nog lang niet genoeg.

“Dit was de eerste wedstrijd waarin we het aflegden op strijd en beleving”, begint Meijer. “Als je kijkt naar alle vorige wedstrijden die we hebben gespeeld, was dat altijd aanwezig. Het duelgedrag van Sparta was in de eerste helft volwassener. We lagen meer op de grond, dan dat we in het duel bleven. Dan roep je het over jezelf af dat je goals tegen krijgt uit organisatie, uit een corner. Dan geven we de tweede goal ook zo weg.”

Het was een pittig duel met vele opstootjes. Vooral Oussama Tannane was daar vaak bij betrokken. “Dat was van beide kanten. Je moet altijd de grens opzoeken van wat mag. Dat bepaalt de scheidsrechter. Ik vind wel dat je als ploeg een reactie moet geven in de duels. Dat hebben we te weinig gedaan.”

Tactische omzetting zorgde voor meer controle

Na de eerste helft moest er wat gebeuren bij NEC. Toch koos Meijer ervoor om niet te wisselen, maar duidelijk was hij wel tegen zijn team. “Ik heb in de rust aangegeven wat ik er van vond. Ze mochten laten zien dat ze het beter konden.” Dat duurde niet lang, want al snel verliet Magnus Mattsson het veld voor Pedro Marques. “In eerste instantie was het plan na rust om Lasse (Schöne, red.) terug te laten zakken in de opbouw. De backs wat hoger of aan de binnenkant of buitenkant om mensen meer richting de goal te krijgen. Later hebben we ook nog met Oussama in die rol gespeeld.”

NEC werd door die omzetting dominanter, maar echte kansen creëerden de Nijmegenaren niet. “Er zit meer in, daar ben ik van overtuigd. Onze aanvallers hebben niet het meeste vertrouwen op dit moment. Dat zie je ook aan de acties die niet lukken of aan de beslissende momenten. Daar zullen we alleen maar uitkomen door hard te werken.” Na tien wedstrijden kan de eerste balans worden opgemaakt voor NEC. “Uiteindelijk staan we in de middenmoot. We hadden op meer gehoopt en we hadden meer moeten halen. Dat is nu alleen niet anders, daar moeten we mee aan de slag.”

Al snel moet NEC de blik naar woensdag verleggen. Dan spelen de Nijmegenaren het bekerduel met Fortuna Sittard. “We hebben nog een lange dag om erover na te denken. Morgen gaan we trainen en gaan we kijken naar Fortuna.” Maar Meijer weet dat er meer druk gaat komen, nu NEC al een tijdje niet heeft gewonnen. “Als je niet wint, komt de volgende wedstrijd onder meer druk. Dat is logisch en ons vak”, aldus Meijer.

Foto: Rob Koppers