NEC heeft opnieuw gelijkgespeeld in de Eredivisie. Daardoor heeft de ploeg van Rogier Meijer inmiddels al negen Eredivisiewedstrijden niet meer gewonnen. Ook het spel was opnieuw niet best te noemen. Toch ziet de oefenmeester lichtpuntjes.

“We kunnen er op dit moment niet veel aan veranderen. Ook vandaag hadden we er meer van verwacht”, begint Meijer. “We komen 1-0 voor en we startten erg goed. Alleen wordt het snel 1-1 en kort voor rust nog 1-2. Na rust hebben we vijftien minuten gezien waarin we volledig de kluts kwijt waren. Terwijl we duidelijke afspraken hadden gemaakt. Na de wissels moet ik zeggen dat we ons opgericht hebben en Go Ahead vastgezet hebben. Alleen de drie tegengoals zijn erg matig.”

Want NEC kreeg de goals erg makkelijk tegen. Volgens Meijer had dat niks te maken met het systeem. “We geven drie goals weg. Als je terugkijkt heeft dat niets te maken met formaties of systemen. Dat heeft te maken met agressief verdedigen. Buiten die goals en de laatste bal die Jasper (Cillessen, red.) redt hebben ze ook niet veel grote kansen gehad.” Toch ziet Meijer ook lichtpuntjes. “Uiteindelijk scoren we in de 95ste minuut de gelijkmaker. We hebben wel veerkracht getoond. We hadden liever gehad, dat dat niet nodig was. We hebben de hele eerste helft geprobeerd om hoog druk te zetten. Daar speelde Go Ahead een paar keer goed onderuit. Ze hebben ook veel kracht en loopvermogen, dat wisten we.”

Na de rust wisselde Meijer terug van vijf naar vier verdedigers. “We wilden de backs iets meer helpen. Zodat we sneller man tegen man gingen spelen en het makkelijker was om door te dekken.” NEC krijgt in twee duels al vijf goals tegen. De verdediging van NEC werd juist zo geroemd. “Aan de ene kant weet je als je aanvallender gaat spelen, dat je meer gaat weggeven. Ik vind alleen niet dat de kansen weg hebben gegeven uit hoe we spelen. Het waren meer individuele momenten.”

Maakt Meijer zich zorgen om NEC? “Uiteindelijk zijn we twaalf wedstrijden onderweg. De stand wordt pas opgemaakt na 34 duels. Als team kan je gaan groeien en ik denk dat je ook hebt gezien dat de wissels vandaag extra kwaliteit brengen. Uiteindelijk heb je een doel of ambitie en we zullen aan het eind zien of het is gelukt.” Zeker na de 1-3 waren de supporters er klaar mee. Meijer begrijpt het. “Dat is ook logisch als je 1-3 achterkomt. Dan verwacht je niet dat ze al klappend de Goffert doorgaan. Er was één vak dat dat wel deed. Die hebben ons de hele wedstrijd gesteund. De verwachtingen zijn hoog. Uiteindelijk gaat het vandaag om deze wedstrijd en winnen. Daar waren we niet goed genoeg voor, dus dan snap ik dat ze kritisch zijn.”

Foto: Rob Koppers