Rogier Meijer beseft zich al te goed dat het letterlijk en figuurlijk een heet middagje kan worden als NEC zondag op bezoek gaat bij promovendus FC Volendam. Voor de Palingboeren is het het eerste Eredivisieduel in dertien jaar aan De Dijk. Vorig jaar beleefde NEC zelf een droomrentree na lange afwezigheid Eredivisie-voetbal.

In eigen huis tegen PEC Zwolle was NEC heer en meester en was er een geweldige wisselwerking met het publiek. De Nijmegenaren zegevierden met 2-0. “We hebben vorig jaar zelf ervaren dat zo’n wedstrijd een feestje kan zijn. We moeten daar nu zelf voor waken.” Meijer keek deze week de openingswedstrijd van de Volendammers op bezoek bij FC Groningen terug. “Ik zag dat ze het de eerste helft moeilijk hadden. Ze speelden met veel ruimte in de rug en wisten daar niet op te anticiperen. Toen ze na de rust ingrepen met onder andere Henk Veerman werden ze sterker. Je ziet dat het een voetballende ploeg is met kwaliteiten aan de bal”, aldus Meijer, die zich vooral wil focussen op zijn eigen ploeg.

Vorige week tegen FC Twente zag hij die ploeg een prima wedstrijd spelen, maar ging het weer mis in de slotseconden. Vorig seizoen kreeg NEC bijna de helft van de tegengoals in het laatste half uur, maar zo ver wil Meijer niet terugdenken. “We hebben nu een nieuwe groep met nieuwe jongens. Dat de tegengoal laat valt is klote, maar ik zoek daar niks achter. Je kan ook zeggen dat we eind vorig seizoen in de laatste minuut tegen Go Ahead Eagles wonnen.”

Deze week zag Meijer zijn ploeg versterkt worden met Philippe Sandler. De trainer kan nog niet direct op de 25-jarige centrumverdediger rekenen. “Het is lastig inschatten wanneer wel. Hij heeft geen voorbereiding gedraaid, wij zijn nu acht weken bezig. Die achterstand moet hij inhalen en, mede gezien zijn blessure-verleden, willen we hem daar alle tijd voor geven. We nemen geen risico’s.”

Met Sandler is NEC ook in de laatste linie uitgewinkeld. “Vorig jaar hebben we het eigenlijk ook het hele jaar met drie verdedigers gedaan”, doelt Meijer op de lange afwezigheid van Rens van Eijden. “Dat gaat prima. We hebben drie hele goede spelers voor twee, maar soms drie posities (als NEC in een 5-3-2-formatie speelt, red.). Als Philippe fit is, kan hij een enorme meerwaarde voor ons worden.” Naast Joris Kramer, Ivan Marquez en Sandler heeft NEC Guus Gertsen (19) achter de hand.”

Foto: Rob Koppers / Orange Pictures