Een winterstop van acht weken was voor iedere club nieuw. Rogier Meijer geeft in de Jarda Podcast van dinsdag toe dat het hem niet meeviel en doet een boekje open over de afgelopen periode, waarin schema’s werden omgegooid en er absolute scherpte ontbrak bij de spelersgroep. “Ik moet eerlijk zeggen dat deze periode een uitdaging was voor ons als staf.”

NEC speelde op zondag 13 november tegen RKC Waalwijk, waarna de ploeg twee weken vakantie had. Op maandag 28 november meldde de spelersgroep zich weer in de Goffert. “We hebben gewoon een lange periode zonder echte wedstrijden. Als je normaal gesproken eenzelfde soort voorbereiding hebt, is het lekker weer en schijnt de zon. Speel je oefenwedstrijden op de beste grasmatten. Nu word je s’ ochtends wakker en is het nog donker, is het koud. Dan moet je jezelf opladen, maar daarbij ook de spelers. Dat was wel zoeken.”

Aangepast schema

Meijer moest zichzelf daar af en toe voor opladen. En als trainer heb je dan ook nog eens de taak om dat ook voor je spelers te doen. “Dat is bijna niet te doen. Spelers leven voor wedstrijden waarin het er echt om gaat. Je zit midden in een competitie die lekker doorloopt en ineens wordt dat afgebroken. Wij moeten een beetje doortrainen, terwijl een deel van de voetballerij juist zijn belangrijkste periode beleeft met het WK. Voor wat train je dan?”, vroegen spelers ook aan de trainer.

Dat was af en toe een heel aparte gewaarwording, geeft Meijer toe. “We waren dan aan het trainen terwijl er een WK-wedstrijd werd gespeeld. Ons schema werd er ook op aangepast uiteindelijk.” Met Oussama Tannane en Souffian El Karouani had NEC bijvoorbeeld twee Marokkaanse spelers die recentelijk nog bij hun nationale team speelden. “Logisch dat zij de wedstrijden van hun land graag wilden zien, dus hebben we ook geprobeerd daaromheen te plannen. Dat deden we ook voor Oranje. We zouden de oefenwedstrijd tegen Willem II ergens in de middag spelen. Moest Nederland om 16:00 tegen de USA, konden we het weer aanpassen. Zo bleef je bezig. Het was apart.”

Ritme ontbrak

Doordat er veel afleiding was en de echte druk om te presteren even naar de achtergrond verdween, miste Meijer af en toe de laatste 15% scherpte. “Dat zag je ook in de wedstrijden tegen FC Emmen en Willem II. We gaven veel meer kansen weg dan goed voor ons is en je van ons mag verwachten. Je ziet hetzelfde trouwens in de Keuken Kampioen Divisie. Daar lag de competitie een paar weken stil, werden er vorige week even twee speelronden gepland en nu ligt het weer drie weken stil. Zo kom je nooit in een ritme.”

Geweldige week

Dat ritme gaat er vanzelf komen voor NEC, is Meijer van overtuigd. “Een goede start was dit trainingskamp. De voorwaarden zijn hier net even anders, waardoor je veel meer aan dingen toekomt waar je in Nederland geen tijd voor hebt of het nu te koud voor is. Daarbij komt dat we met een geweldige openingsweek van de Eredivisie en KNVB Beker starten en dat helpt daarbij. We openen tegen Ajax in uitverkocht huis en gaan daarna naar Almere City en Vitesse. Daar leef je voor als voetballer en onze supporters idem. Voor die wedstrijden hoeven we de ploeg niet op te laden, dat gaat vanzelf wel komen naarmate dat dichterbij komt.”

Foto’s: ForzaNEC.nl