Rogier Meijer beleefde met NEC een prachtige week. Nadat de ploeg een punt pakte tegen landskampioen Ajax en doorstootte in de TOTO KNVB Beker ten koste van Almere City, wacht zondagmiddag in Arnhem de beladen wedstrijd tegen Vitesse. Na afloop van de laatste training voor de derby keek Meijer met vertrouwen vooruit.

De trainer heeft de afgelopen week genoten van zijn elftal. “Het punt tegen Ajax en de overwinning op Almere hebben wel wat met ons vertrouwen en de sfeer binnen onze ploeg gedaan. Dat geeft een lekker gevoel richting Vitesse. Dat is natuurlijk een wedstrijd opzich, maar wel een wedstrijd waar we ontzettend veel zin in hebben. En een waar we dus met al het vertrouwen naar toe gaan”, vertelt de oefenmeester.

Ontspannen

Het verschil met de derbybeleving van vorig seizoen, is dat er dit jaar iets minder druk op staat. Vorig seizoen was het de eerste derby in jaren en zat de druk er daarom vol op. “Ik vond het wel lekker dat we woensdag nog moesten spelen tegen Almere. We hadden deze week wat korter om met deze wedstrijd bezig te zijn. Vorig jaar gingen we met best veel spanning richting de eerste derby, maar nu hebben we er wat meer ontspannen naartoe kunnen leven”, vindt Meijer.

Underdogrol

Vitesse-trainer Phillip Cocu zei vrijdag dat het ‘niet makkelijk gaat worden om zondag een resultaat te behalen’ tegen NEC. Daarmee zet hij Vitesse in een underdogrol, wat toch verrassend is omdat NEC al sinds 2012 niet meer heeft gewonnen in Arnhem. Meijer: “Feitelijk heeft hij wel gelijk natuurlijk. Als je kijkt naar ons seizoen tot nu toe, dan is het inderdaad niet makkelijk om van ons te winnen. Maar of zij de underdog zijn, weet ik niet. Dit is een derby. Zij spelen thuis, dus wat mij betreft zijn we gelijkwaardig aan elkaar. Wij hebben gewoon vertrouwen in ons elftal en onze kwaliteiten. Morgen is voor ons de uitdaging om die kwaliteiten eruit te laten komen.”

Volgens Meijer ligt de sleutel morgen bij wie er het meeste wil, maar die wil moet wel passen binnen de afgesproken tactiek. “Het begint morgen bij strijdlust, maar zonder een goede tactiek ben je nergens. Ik hoop wel dat de jongens morgen met hun hart zullen spelen. Dat gaan we ze zeker meegeven.” Dat werd ook meegedeeld door de fans zaterdagochtend, die groots uitpakten met een spandoek met daarop: ‘voor de winst is alles geoorloofd’.

Steun

Dat er geen fans bij zijn zondag in het GelreDome vindt ook Meijer erg jammer. Maar hij voelt de onvoorwaardelijk steun van de fans van NEC natuurlijk wel. “Het is echt hartstikke mooi dat er vandaag, in dit slechte weer, tweeduizend mensen langs de kant staan bij zo’n training. Dat gebeurt nu al een aantal derby’s op rij, maar het gevoel blijft speciaal. Dat geeft ons nog meer het gevoel dat de supporters ons steunen, ook al zijn ze er morgen helaas niet bij.”

Foto’s: Rob Koppers