Het vierde seizoen van Rogier Meijer bij NEC gaat nu echt beginnen. Zondagmiddag staat het treffen met Excelsior gepland. Onder Meijer won NEC nog geen één keer de seizoensouverture, maar van dit soort statistieken ligt de oefenmeester niet wakker. Hij bereidt zich met zijn staf en spelers voor op het duel van zondag.

Excelsior komt dus op bezoek. Ook de Kralingers zullen weer met frisse moed het seizoen ingaan. Er zal dan ook logischerwijs een ander team staan dan vorig seizoen. “Ik weet veel van Excelsior. Ik heb alle wedstrijden van de voorbereiding gezien,” begint Meijer. “De laatste wedstrijd van de voorbereiding speelden ze met tien spelers die vorig seizoen ook vaak in de selectie zaten, maar er zijn ook nieuwe spelers bijgekomen. Dus het is maar de vraag hoe ze voor de dag komen.” Meijer wil alleen niet te lang bezig zijn met de tegenstander. “Ik denk wel dat we een goede kans tegen ze hebben. Ik kijk naar onszelf en dan zie ik dat we goed bezig zijn. We zijn als team gegroeid, spelers worden fitter en ze weten beter wat ervan ze gevraagd wordt. Dan ben je hopelijk klaar voor zondag.”

Seizoensouverture

Voor veel mensen wordt het de eerste keer dit seizoen dat ze NEC in actie zien, dus is het achterlaten van een goede indruk wel zo fijn. Toch vindt Meijer deze wedstrijd niet belangrijker dan andere. “Het is niet dat je eerste wedstrijd meer punten oplevert dan normaal, er staan er gewoon drie op het spel,” grapt de 41-jarige trainer. “We hebben de afgelopen twee seizoenen de eerste wedstrijd verloren en dat heeft ook geen ernstige gevolgen gehad, dus ik hang er verder geen conclusies aan. Maar dat wij de eerste wedstrijd thuis willen winnen, moge duidelijk zijn.”

Meijer heeft in de voorbereiding de tijd gehad om het spel dat hij wil spelen te finetunen. Dat wil hij ook terugzien in de wedstrijd van zondag. “Wij willen op een bepaalde manier starten. Soms bepaalt de tegenstander ook hoe er wordt gevoetbald, maar we willen wel laten zien waar we de afgelopen zes weken op getraind hebben. Er zal bij sommige jongens ook wat spanning zijn, want het is weer de eerste wedstrijd thuis. Toch heb ik er vertrouwen in dat we in de wedstrijd kunnen laten zien waar we de afgelopen tijd op hebben getraind.”

De selectie heeft er, net als Meijer, zin in. Van extra spanning is geen sprake. Sterker nog, de oefenmeester weet het gevoel van de selectie op een opvallende manier te beschrijven. “We hebben in de loop van deze week de wedstrijd van zondag behandeld en dan merk je wel aan de jongens dat ze weten dat het ergens om gaat. Ik zie geen extra spanning of nervositeit, maar het voelt een beetje alsof je voor het eerst verliefd bent.”

Verdonk of Ross

Philippe Sandler zal zondag zeker niet starten tegen Excelsior. Wie er naast Nuytinck gaat starten, is onduidelijk. Meijer heeft twee opties: de van origine linksback Calvin Verdonk of de pas ingevlogen Mathias Ross. “Verdonk kan overal spelen. Die is vaardig genoeg, inzichtelijk goed en snel. Hij heeft ook op rechts centraal gespeeld in de voorbereiding en dat is niet voor niks. Als er geen opties zijn, moet je soms wat opties aanboren en hij is daar een van. Mathias (Ross, red.) is wat later gekomen en die wordt ook steeds fitter. Dus uit die twee ga ik een keuze maken.” Wie er op de plek gaat spelen van de geschorste Dirk Proper wil Meijer ook niet zeggen. “Dat gaan jullie zondag zien,” sluit de trainer af.

Foto: Rob Koppers