Er komen twee belangrijke wedstrijden aan voor NEC. Voordat het WK begint spelen de Nijmegenaren nog tegen RKC, maar eerst staat er een uitwedstrijd in Leeuwarden op het programma. Rogier Meijer erkent dat het duel tegen SC Cambuur een ‘must-win’ duel is en stoomt zijn ploeg klaar voor het kunstgras in Friesland. “Er zit een groot verschil tussen Cambuur uit en thuis, zeker ook door de ondergrond.”

“Vorige week hebben we een ander plan gemaakt omdat we tegen PSV speelden”, begint Meijer. “Met de spelers die we hebben is er gekeken naar hoe we daar iets tegenover konden zetten. Ondanks dat het niet gelukt is denk ik wel dat dit mogelijk was geweest op die manier. Over het algemeen hebben we het seizoen tot nu toe met dezelfde principes gespeeld en vaak ook in dezelfde formatie en dat zal in Leeuwarden niet anders zijn.”

Belangrijk duel in Leeuwarden

De wedstrijd tegen Cambuur is een belangrijke voor NEC. Er moet gewonnen worden om boven de degradatiestreep te blijven en niet in de onderste regionen te blijven hangen. “Woensdag hebben we de knop omgezet richting Cambuur. Ik merk geen negatief gevoel in de groep of zoiets dergelijks. Het was ontspannen maar wel op een goede manier. Ik voel bij mijzelf geen andere spanning dan voor eerdere wedstrijden en ik probeer mij te focussen op de zaken waar ik invloed op heb. Daar heb ik het ook druk zat mee. Tegen Cambuur is het weer een nieuwe wedstrijd en daar komt altijd spanning bij kijken, maar niet meer dan anders.”

“We hebben de afgelopen dagen goed getraind. Ik merk aan de jongens dat ze geconcentreerd en scherp zijn. Het besef is er en het moet misschien wat meer met het hart dan met het hoofd. Dat zullen we de komende twee wedstrijden nodig hebben. Alleen met arbeid en energie samen zijn wij in staat om van een heleboel ploegen te winnen en dat is ook de eerste voorwaarde. Je ziet vandaag dat iedereen net wat scherper is en dat de toon soms wat harder is naar elkaar toe. Uiteindelijk moet het vrijdag gebeuren.”

“Ik denk niet dat er echt een favoriet is. Misschien wij op basis van de stand. Er zit wel een groot verschil tussen Cambuur uit en thuis, dat heeft ook met de ondergrond te maken. Ze speelden PSV natuurlijk niet helemaal weg, want als PSV in de eerste fase wel dat doelpunt kan maken dan wordt het een hele andere wedstrijd. Het is wel zeker iets om rekening mee te houden”, aldus de oefenmeester.

Basiself

De laatste weken verschijnt vaak niet dezelfde elf aan de aftrap. NEC is nog opzoek naar het beste basiselftal, maar volgens Meijer gebeurt dat niet alleen in Nijmegen. “We hebben een tijd gehad waarin we minder gecreëerd hebben en dan zoek je naar een oplossing daarvoor. Dan heb je dat misschien enigszins gevonden en dan lekt het weer een beetje aan de andere kant zullen we maar zeggen. Het is een puzzel die nog niet af is, maar wij zijn niet het enige team die daarnaar op zoek is. Als die puzzelstukjes bij elkaar vallen dan kan het blijven staan, maar het is niet zo dat er tegen Cambuur zeven of acht nieuwe spelers in zullen staan.”

“Iedereen is fit. Ten opzichte van PSV is er niks meer veranderd. Morgen verwachten we meer te kunnen doen in de opbouw en in aanvallend opzicht dus we zullen morgen wel iets anders spelen”, sluit Meijer af

Foto: Rob Koppers