Het kan dit seizoen niet op voor NEC. Winnen tegen een traditionele topdrie club stond nog op het lijstje van trainer Rogier Meijer, maar na zaterdag mag ook deze afgevinkt worden. De trainer genoot van zijn ploeg en staat na afloop met een grote lach de pers te woord.

“Als je thuis van PSV kan winnen met ongelofelijk veel strijd en bij vlagen goed voetbal, dan is dit wel een mooi moment”, begint Meijer. “PSV heeft 26 wedstrijden niet verloren in de competitie. Dan merk je gaandeweg de wedstrijd, waarin we goed begonnen ondanks de 0-1, dat bij de penalty die we maken er iets in de lucht hangt. In de tweede helft hebben we niet altijd goed gevoetbald, maar wel ontzettend veel strijd geleverd en twee fantastische goals gemaakt. Dat maakt dit wel speciaal”, blikt de oefenmeester terug op het duel.

Zoals gezegd is het voor PSV de eerste nederlaag van het seizoen in de Eredivisie en überhaupt de eerste nederlaag in 42 wedstrijden. NEC miste een aantal belangrijke spelers. Toch had Meijer vertrouwen dat de Eindhovenaren te pakken waren. “Door de kansen te laten zien die wij hebben”, reageert de trainer op de vraag hoe hij het vertrouwen ook overbracht naar zijn elftal. “In de eerste twintig minuten kregen wij echt de kansen om mensen weg te sturen, dat lukte dan niet. Maar dat was wel wat we moesten doen. Als je dat ook tegen PSV doet, dan krijg je wel kansen. Hoewel dat minder is dan normaal, de tweede helft hebben we dat twee of drie keer gehad en dan maken we meteen doelpunten. Uiteindelijk worden wij vaak geroemd om ons voetbal, maar de strijdlust was vandaag geweldig.”

Strijd

Die strijd is vaak waar De Goffert van kan genieten. Ook tegen PSV was dat niet anders. “Van de sfeer heb ik wel genoten, ook bij de penalty van Jasper (Cillessen, red.) die hij pakt. De ontlading dan bij hem, het elftal en van het publiek. Natuurlijk zie je dat, maar daarna ga je weer verder in de coaching. Je geniet er wel van, maar dat moeten we ook doen, want dit is een uniek moment.” Een uniek moment in een uniek seizoen, alleen een overwinning op een club uit de topdrie miste nog. “Ik zei voor de wedstrijd al: ‘We hebben gewonnen van Twente en AZ. We hebben gelijk gespeeld tegen Feyenoord en Ajax. Deze moesten we nog een keer proberen te pakken.’ Die kan nu ook van het lijstje af.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het vertrouwen groeit alleen maar bij de Nijmegenaren en ook richting de bekerfinale is het resultaat tegen PSV eentje waar op geteerd kan worden. “Dit kan je meenemen. Dit is een speciale wedstrijd, dat is de bekerfinale ook. We hebben laten zien dat we ons goed kunnen richten op een wedstrijd. Dat geeft vertrouwen. Het is natuurlijk wel compleet anders.”

NEC begon het seizoen nog dramatisch, maar inmiddels is het niet meer de vraag of de play-offs nog gehaald gaan worden, maar eerder of de Nijmegenaren nog boven Ajax gaan eindigen. “Vooraf hebben we gezegd dat we mee willen spelen om de play-offs. Dan begin je slecht aan het seizoen en verwacht je niet dat je nu je zoveelste thuisoverwinning op rij boekt. Wij zijn degene die PSV pakken. Dat verwacht je dan niet, maar je merkt gewoon dat we beter worden. Waar het dan mag eindigen, zullen we wel zien.”

Blessures

Lasse Schöne moest er in de tweede helft af met een blessure. Hoe hij er precies voor staat, is nog onduidelijk. “Hij had wat last van zijn knie. Bart van Rooij viel ook uit en had ook wat last. Dat zullen we moeten bekijken richting dinsdag.” Tjaronn Chery en Dirk Proper lijken het duel met Fortuna wel te gaan halen. “Daar ga ik wel vanuit. We trainen zondag en maandag nog. Dan ga ik ervan uit dat die jongens wel weer kunnen aansluiten. Koki was de hele week ziek en Sontje ook. Die zijn er dinsdag sowieso weer bij.”

Heeft NEC met deze overwinning de titelstrijd weer spannend gemaakt? “Het verschil is geloof ik zeven punten mocht Feyenoord winnen. Ik zie PSV niet twee of drie keer meer verliezen, maar ik hoop dat we het weer spannend hebben gemaakt. Mij maakt het niet zoveel uit, maar dan speelt iedereen tot het einde volle bak. Anders zit Feyenoord in een situatie dat ze niet meer zoveel hoeven en dat kan dan ook mee gaan spelen richting de bekerfinale.”

Foto’s: Rob Koppers