Er is veel onbegrip bij NEC voor de keuze van Louis van Gaal om Jasper Cillessen dit WK thuis te laten. Van Gaal verklaarde zijn keuze in de persconferentie: “Jasper heeft niet geleverd bij zijn club”, zei de bondscoach voor wie NEC-trainer Rogier Meijer veel respect op kan brengen. “Maar ik had een andere keuze gemaakt”, zei Meijer na afloop van de training vrijdag.

“Toen ik vanochtend op de club kwam, was Jasper net gebeld door de bondscoach”, aldus Meijer tegenover dagblad De Gelderlander. “Ik trof een enorm teleurgestelde man aan, maar hij was ook verbaasd. Ik heb even met hem gezeten en geluisterd naar zijn verhaal. Hij heeft het in onze ogen uitstekend gedaan, maar ziet toch zijn WK-droom uiteen spatten. Dat is een hele bittere pil om te slikken.”

Lees ook: Van Gaal legt uit waarom hij Cillessen thuislaat

Voor aanvoerder Lasse Schöne, die in 2018 met Denemarken actief was op het WK in Rusland, kwam het nieuws als een grote verrassing. “Voor Jasper is dit het ergste. Het is een enorme domper. Heel onbegrijpelijk, denk ik. We waren er wel even stil van. Dit is niet iets waar we rekening mee hadden gehouden. Dit kwam hard aan”, aldus de de Deen tegenover Omroep Gelderland.

Meijer respecteert de keuze van Van Gaal, maar is het er niet mee eens. “Ik vind Jasper de beste keeper van Nederland en het dus niet terecht dat hij niet is geselecteerd voor het WK.” De trainer wil niet te lang blijven hangen in de situatie, al wordt dat nog knap lastig met vijf weken lang elke dag WK-voetbal op welk medium dan ook. “Hoe lastig ook te accepteren, dit hoort ook bij topsport. Er zit voor Jasper niets anders op dan de draad weer oppakken en daar zullen we hem bij helpen.”

Hulp van de fans is daarbij ook welkom, benadrukt Meijer. “Het zou mooi zijn als onze supporters hem zondag tegen RKC een steuntje in de rug geven. Dat zal hem goed doen denk ik.” De wedstrijd tegen RKC Waalwijk begint zondag om 12:15.

Foto: Rob Koppers