Rogier Meijer is tevreden met wat hij dinsdag zag van NEC. De Nijmeegse ploeg stond lang met 1-0 voor tegen TOP Oss en breidde de voorsprong in de slotfase uit naar 4-0. Drie van de spelers die Meijer liet invallen, scoorden ook meteen. "Ron de Groot zei al: als je het hele seizoen zo wisselt, loopt het wel lekker", lachte de trainer na afloop.

Na de teleurstellende wedstrijd tegen SV Straelen (3-0 nederlaag) was een zege meer dan welkom voor NEC. "Dit is wel lekker, zeker na afgelopen week waarin iedereen het had over de resultaten. Dan is het fijn als je met 4-0 wint, met name voor het team. Als ik naar de trainingen kijk en zie hoe hard de spelers werken, dan is dit wel lekker."

De kritiek na het duel met Straelen was niet mals. "Ik krijg er niet zo veel van mee, dat moet je als trainer ook niet doen. Maar ik snap het wel, het staat niet goed en ik baalde er zelf ook van. Ik had er een slechte avond door, maar de volgende dag ga ik er weer mee verder. Er was best aan logische verklaring voor die nederlaag. Ik heb het gevoel dat we als team wel stappen maken en dat zag ik tegen TOP Oss terug."

Straelen
Aangezien TOP Oss NEC nauwelijks weerstand bood, doet het je afvragen op welk niveau we Straelen moeten inschatten. "Als je de wedstrijd tegen Straelen ziet, zie je dat zij heel ver inzakten. Het was een klein veld, dan moet je snel een goal maken. Daar hebben we moeite mee, dat zag je tegen TOP ook in de eerste helft. Als je dat doet, krijg je meer ruimte. Dan moet een tegenstander komen. Dat gebeurde niet en in de tweede helft gingen we wisselen. Het elftal werd jonger en fysiek wat minder, dan is dat een logische verklaring."

Het creëren én afmaken van kansen gaat nog moeizaam bij NEC. "Dat is echt een verbeterpunt", beaamde Meijer. "TOP kwam nou niet om heel ver van het doel af te spelen, met vijf verdedigers. Dan moeten onze laatste passes heel goed zijn. We hebben erop gehamerd om sneller de voorzet te geven om zo wat opportunistischer te spelen. Het is mooi dat we daar in de tweede helft een goal maken. In de eerste helft probeerden we het ook, maar dan gaat het om die laatste twintig meter. Daarin kunnen we ons verbeteren."

Spits
Een belangrijke wens van Meijer en de clubleiding is ook om een sterke spits aan te trekken die in de punt van de aanval kan spelen. "Die wens blijft, maar zo lang die er niet is gaan we gewoon verder met de jongens die we hebben. Ik kan wel gaan zitten wachten, maar daar heb ik niet veel aan. Tegen TOP zag ik ook een paar momenten. Ole die zich goed vrijdraait, maar ja, dan die laatste pass."

Ook op het middenveld is het nog even puzzelen. Meijer wil met de punt naar voren spelen, maar tegen TOP leek het in de eerste helft alsof er met Edgar Barreto, Jordy Bruijn en Dirk Proper te veel van hetzelfde op het veld stond. "Daar kijken we ook naar. In de tweede helft kwam Thomas erin, toen werden de ruimtes wel al wat groter, maar ik zag wel het neusje voor de goal. Dat heeft Dirk minder. Dirk is meer van het positiespel en een verbindingspeler. Thomas heeft kwaliteiten voor de goal. Meevoetballend heeft hij nog wat te leren, dat is ook niet erg. Maar je ziet dat hij er steeds bij is als er iets voor het doel gebeurt."

De Wolf
Op het middenveld moet Mathias De Wolf er nog bij komen. De Belg herstelt van een blessure, maar dat duurt ook nog wel even. "Het is moeilijk om aan te geven in welke fase van zijn revalidatie hij nu zit. Hij doet dat in België. We hebben wekelijks contact, maar ik verwacht dat het nog wel even duurt. Hij komt pas hierheen als hij echt meteen kan aansluiten bij de groep."

Achterin is de spoeling ook dun. Kevin Bukusu ontbrak, waardoor Cas Odenthal in de basis stond. Daarachter zaten Lars Rebergen en Brian Vogelzang op de bank. "Ik was echt heel blij met de prestatie van Cas vandaag. Met zijn goede rechtervoet aan de linkerkant. Er stond een kerel, hij maakte goede beslissingen. Zo heb ik hem in de voorbereiding nog niet gezien, ik vond hem tot nu toe wisselvallig. Maar vandaag stond er echt iemand, dat is positief. Dat is ook vertrouwen. Bij die jongens leeft het ook als je van Straelen verliest."

NEC had tegen TOP ook wel iets te bewijzen. "Niet eens naar mensen toe, meer naar onszelf. We doen er alles voor, maar het gaat uiteindelijk om de wedstrijden. Het is mooi dat er weer mensen zijn en daar wil je ook voor winnen, maar in eerste instantie wil je dat voor jezelf. Ik heb mooie dingen gezien, mooie aanvallen en goede doelpunten."

Foto’s: Rob Koppers