Rogier Meijer is natuurlijk niet tevreden over het resultaat wat NEC boekte tegen Sparta (0-0). Naast de derde foutieve VAR beslissing op rij, vond de trainer zijn ploeg bij vlagen vrij aardig spelen.

Het moment van de wedstrijd was natuurlijk de handsbal en de penalty die niet werd gegeven. “Ik ga het er niet te lang over hebben. Anders wordt ik die trainer die het elke week over de VAR gaat hebben. De beelden spreken voor zich denk ik. Het is heel vervelend. Zeker omdat het een redelijk beslissend moment kan zijn, zeker tegen zo’n ploeg die op deze manier speelt. Ik draai het alleen niet meer terug en wil het niet te veel over die beslissing hebben.”

Voetballend bij vlagen prima

“Het was denk ik niet de leukste wedstrijd om naar te kijken. Ik denk dat wij alles eraan gedaan hebben om kansen te creëren. Volgens mij hebben we de hele wedstrijd het overwicht gehad, op een kleine vijf minuten in de eerste helft na. Ik vond ons bij vlagen best prima voetballen, alleen het echte kansen creëren was lastig. Dat heeft ook te maken met de tegenstander, die het heel compact maakte. Dan moet je ook een beetje geluk hebben in het afdrukken. In de eerste helft hadden we een paar schoten die net niet goed vallen. De tweede helft hadden we ook een paar momenten, maar echt grote uitgespeelde kansen hebben we niet gehad.”

Het voetbal was tot de zestien van Sparta vaak goed. Dan wordt er echter vaak te veel gebreid om te zoeken naar een opening. “Ik vind wel dat je de laatste weken ziet dat we veel meer schieten en juist veel meer op zoek zijn. Het is gewoon ontzettend lastig om kansen uit te spelen. In de laatste fase hadden we misschien eerder Bony en Vet kunnen zoeken. Het is alleen niet makkelijk als je achter de bal speelt en je ziet iedereen voor je staan om dan de keuze te maken. Daar kunnen we dan nu weer de nadruk op gaan leggen in de training.”

Voorzetten ondermaats

Om Vet en Bony te zoeken moesten er voorzetten komen. Die voorzetten waren vaak echter ondermaats. “Dat klopt. Soms heb ik het idee dat ze de bal precies op het hoofd van iemand willen leggen. Als je in de eerste helft de bal van El Karouani herinnerd, waarin hij hem tussen de linies legt. Die komt bij Akman en die liegt hem bij Proper neer. Je moet die ballen gewoon af en toe voor brengen en die kwaliteit was niet goed genoeg. Zeker niet als je Vet en Bony voor de goal hebt.”

Opvallend was dat Ivan Marquez op de bank zat. “Hij was wel gewoon fit. Voor ons was hij alleen niet honderd procent fit. Hij heeft al wat meer klachten gehad de afgelopen periode. Ook toen hij ziek was bijvoorbeeld. In de training is hij niet honderd procent en Guth is wel honderd procent fit.” Als Marquez weer fit is, zal de keuze voor Meijer lastig worden als NEC 4-3-3 blijft spelen. “Die drie schelen elkaar heel weinig. Het gaat ook om de vorm van de dag en hoe je in je vel zit. Dan kan die keuze gemaakt worden.”

Verdedigend niks weggegeven

Sparta heeft zelf amper kansen gehad. Meijer is ook tevreden over het verdedigende aspect van zijn ploeg. “Één standaardsituatie en een schot van De Kamps, dat zijn de kansen voor Sparta geloof ik. Ik moet zeggen dat ik wel tevreden ben over hoe we ook constant verdedigd hebben als we hoog aan het voetballen waren. Sparta loert natuurlijk op een counter, maar dat hebben we goed gedaan.”

Na dit gelijkspel staat NEC één punt van plek 8 af. Meijer schat de kansen voor die play-off plek nog steeds hoog in. “De kans is reëel. We staan allemaal dicht bij elkaar. We gaan na de interlandperiode naar Cambuur. Dat is ook een tegenstander waartegen wij hebben laten zien dat we ons daarmee kunnen meten. Vanuit daar zullen we weer verder zien.” Die achtste plek wordt natuurlijk veel benoemt. Meijer is er echter niet dagelijks mee bezig. “Het is niet zo dat we daar elke dag de nadruk op leggen. Het zou wel mooi zijn als je zo lang mogelijk in de race blijft. Dat kan alleen als je punten haalt en punten haal je alleen door het spel en het proces doordeweeks te verbeteren. Daar ligt de focus op.”

Foto: Rob Koppers