Na de blamerende nederlaag tegen Excelsior (3-4) was trainer Rogier Meijer teleurgesteld in de prestatie van zijn team. Paniek is er nog zeker niet volgens de trainer, maar dat het beter moet is duidelijk.

“Dit is een grote teleurstelling, dat is duidelijk. Ik vond ons onherkenbaar als we aan de bal waren. De dingen die we in de voorbereiding goed deden en ook de spelers die een goed niveau haalden, kwamen niet naar voren. Mij leek het alsof de spelers heel gespannen waren. Dan denk je dat dat na een half uur wel over is en helemaal als we die 1-1 maken, maar ik heb dat eigenlijk de hele wedstrijd teruggezien. Daardoor kregen we ook totaal geen controle over de wedstrijd. Dat is wel een tegenvaller.”

De trainer vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. “Als het maar één speler is, dan kan je zeggen dat het ligt aan spanning. Maar ik vond dat veel te veel spelers dat gevoel afgaven, waardoor je een open wedstrijd hield. Het ging daardoor constant op en neer, maar er waren genoeg momenten om door te scoren het momentum te pakken. Dat hebben we niet gedaan. Als je kijkt naar ons duelgedrag, dat was gewoon niet honderd procent ten opzichte van de tegenstander. Dan kan je alle goals nalopen, maar dan zul je zien dat we te naïef waren. Dat moeten we heel snel leren, ook al speel je voor het eerst hier of voor het eerst Eredivisie. Dat is wel wat er van je gevraagd wordt.”

Nuytinck en Verdonk

In de rust stond NEC weliswaar voor, maar het spel was niet goed. Er kwam geen donderspeech van de trainer, maar hij liet zien waar het beter moest. “Dat probeer je wel door te laten zien dat er veel tijd en ruimte aan de bal is. Dat je, zoals bij de tweede goal, door snel van kant te wisselen en dan een actie maken iets kan creëren. Het is alleen niet gelukt om dat op het veld voor elkaar te krijgen.” Die rust aan de bal probeerde de trainer te vinden door Calvin Verdonk en Bram Nuytinck centraal om te draaien. “We hadden in de eerste helft gezien dat er links meer ruimte lag om erdoorheen te spelen. Dat is iets wat Calvin beter kan en dat deed hij ook wel twee tot drie keer na rust.”

Opvallend in de tweede helft was de fitheid van de NEC’ers. Meerdere spelers lagen met kramp op de grond. “Dat viel mij ook op ja. Misschien was het de spanning. Ela (Tavsan, red.) was pech en Calvin heeft ook een keer gestaan, maar heeft de wedstrijd wel volgemaakt. Sommige jongens zijn later binnengekomen of hebben een ander traject achter de rug. Het was ook wel een intensieve wedstrijd, maar het is iets waar we mee verder moeten.”

Voorbereiding

Uiteindelijk heerst er natuurlijk teleurstelling bij de oefenmeester. Hij had er meer van verwacht tegen Excelsior. Hij wil de slechte prestatie niet gooien op de weinig aansprekende teams uit de voorbereiding. “Aansprekend maakt niet uit. Uiteindelijk komt het als eerste voort uit hoe we aan de bal gepresteerd hebben. Venezia was fysiek gezien ook gewoon een prima tegenstander. Waar we ook volle bak tegen moesten spelen, maar als je beter aan de bal bent, dan kom je ook minder in dat soort situaties. We zijn te veel de bal kwijt geweest.”

Tavsan moest zijn invalbeurt dus vroegtijdig afbreken vanwege een blessure. Brayann Pereira, van origine een rechtsback, verving de rechtsbuiten. Het laat zien waar NEC nog versterkingen nodig heeft op de transfermarkt. “Het is duidelijk hoe de situatie is. Vandaag kwam het ongelukkig uit dat Ela uitvalt. Dan moet je daar naar handelen, maar we weten waar we ons nog moeten versterken. Daar gaan we naar kijken”, besluit Meijer

Foto: Rob Koppers