Trainer Rogier Meijer was de kater van het teleurstellende punt thuis tegen Willem II vrij snel te boven, maar trof dinsdag wel een ploeg die opgelapt moest worden. De teleurstelling die na het gelijkspel overheerste stemt de oefenmeester tevreden. “Maar we hebben dinsdag – maanden waren we vrij – wel tegen de groep gezegd dat er genoeg aanknopingspunten waren om tegen Sparta weer een goed resultaat neer te zetten.”

De bal wilde er zondag echt niet in. “Maar ik denk echt dat we er alles aan gedaan hebben. Op een gegeven moment voelde je wel dat de bal er niet in zou gaan.” Of de oefenmeester zichzelf of de ploeg daarover iets verwijt, laat hij in het midden. “Willem II maakte het gewoon heel klein. We speelden hun een beetje in de kaart doordat we vrij snel voor de lange ballen gingen. Het is belangrijk om er te kómen en er niet al te zijn. Dat deden we bij vlagen prima, maar soms ook minder.”

Jonathan Okita speelde een puike pot en dat bleef ook bij de trainer niet onopgemerkt. Hij zag bovendien Elayis Tavsan en Magnus Mattsson prima invallen. “Jordy speelde inderdaad niet even lekker tegen Heracles en Willem II vanaf links, maar dat heeft er met name mee te maken dat we twee keer lange tijd tegen tien man stonden. Dan worden de ruimtes veel kleiner. Wat we met Jordy willen, valt dan weg, doordat de ruimtes wegvallen. Jordy komt dan veel meer aan de binnenkant te staan en gaat de ballen halen. Het een heeft ook met het ander te maken.”

“De invallers hebben een individuele actie in huis, dus niemand was verrast dat we daarmee iets anders wisten te forceren. Ik denk ook niet dat je raar op moet kijken als ik zeg dat Elayis en Magnus potentiële basisspelers zijn van NEC, want daarvan hebben we er gewoon 15 of 16 nodig.”

Uit tegen Sparta ziet de trainer een nieuwe kans om drie punten te pakken. “We zijn het seizoen gewoon goed gestart. We hebben een goede trainingsweek achter de rug en de bevlogenheid spat er echt vanaf.” Dat NEC al sinds 2008 niet meer de volle buit heeft weten mee te nemen bij Sparta, zegt de coach helemaal niks. “Zo hadden we ook nog nooit van Dordrecht gewonnen en achtte iedereen ons kansloos in de play-offs. Vrijdag staat weer helemaal op zichzelf.”

Foto: Rob Koppers