NEC is afgelopen vrijdag begonnen aan de voorbereiding. Op een zonovergoten dag kwamen de mannen van Rogier Meijer voor het eerst sinds de zomerstop weer op het veld. De trainer zelf keek er al naar uit. Daarnaast ging hij in op de keeperskwestie, de rest van de voorbereiding en de transferzomer. “Uiteindelijk wil je je selectie zo snel mogelijk op orde hebben.”

“Zo links en rechts zag je de andere ploegen om je heen beginnen en dan begint het wel te kriebelen”, vertelt Meijer na afloop van de eerste training aan ForzaNEC. Het wordt alweer het zesde seizoen dat de trainer voor de groep zal staan in Nijmegen. “Het is niet telkens hetzelfde en het verveelt nooit. Ik had er ook weer zin in. Je probeert nooit dezelfde dingen te blijven doen, want je wil jezelf ook verbeteren en vernieuwen. Dat zal nu niet anders zijn.”

Op de eerste training was Sontje Hansen de opvallende afwezige. Meijer bevestigde dat hij binnen en apart van de groep aan de voorbereiding op het seizoen is begonnen. Ook een drietal andere spelers stond nog niet op het veld. “Ik denk dat als je kijkt: nu missen we Koki (Ogawa, red), Kodai (Sano, red) en Calvin (Verdonk, red), omdat zij nog interlands hebben gespeeld. Als je die erbij hebt dan heb je qua kwaliteit behoorlijk wat op het veld staan. In de breedte zal daar nog wel wat bij moeten, met kwaliteit. Dan staat er een herkenbaar elftal en dan zijn wel al een eind.”

“Vanaf volgende week zijn die jongens ook terug en dan zijn er uit mijn hoofd zo’n vijftien spelers die al in de Eredivisie hebben gespeeld. Sami (Ouaissa, red) komt daarbij en Stijn (van Gassel, red) ook, maar verder zijn het veel spelers die ook vorig seizoen tot de kern behoorden. Daar kunnen we best wel mee uit de voeten”, stelt Meijer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voorbereiding

De eerste training is dus achter de rug, maar over de rest van de voorbereiding is nog maar weinig bekend. Toch sprak de trainer dezelfde woorden als technisch directeur Carlos Aalbers. “De tegenstanders die we gaan treffen zijn van behoorlijk niveau en beter dan vorig jaar. Uiteindelijk wil je je selectie zo snel mogelijk op orde hebben, maar het EK is nog bezig en de markt loopt nog tot 2 september. Wij willen weloverwogen keuzes maken, spelers die gehaald worden moeten ons beter maken. Daar nemen we de tijd voor.”

“Ik kan alleen maar aangeven wat ik anders wil, maar het gaat ook om vergunningen, de gemeentes en ploegen. Dat is veel werk voor Muslu (Nalbantoglu, red) en Carlos (Aalbers, red), dus daar zit ik wel achteraan. Dat is nu ook gelukt en daar ben ik erg blij mee.”

Waar de technisch directeur het ook natuurlijk ook druk mee heeft, zijn de transfers. In samenwerking met Meijer zal de selectie nog wel wat versterkt moeten worden. “Dat gaat om elke positie voorin. Als je achterin kijkt: met Bram (Nuytinck, red) en Philippe (Sandler, red) centraal heb je er maar twee. Met Calvin (Verdonk, red) links heb je er maar één. Verder houden we in de gaten wat er gebeurt met onze eigen spelers en hoe we ervoor staan.”

“Er zijn altijd drie partijen nodig om een deal te maken. Momenteel is dat niet het geval. Ik ga natuurlijk wel met die spelers het gesprek aan hoe zij erin staan en hoe wij er tegenaan kijken. De spelers die genoemd worden zijn goed en belangrijk voor ons. Dat houdt je graag bij elkaar. Maar het is ook zo: als er biedingen komen die wij niet kunnen weigeren, dan moeten we daarnaar kijken.”

Keeperskwestie

Zo gebeurde ook bij Jasper Cillessen. De doelman vertrok naar UD Las Palmas en liet NEC voor de tweede keer in zijn loopbaan achter zich. “Wij wisten al langer van de interesse van dat team en hebben aangegeven mee te werken. Dat was dus geen verrassing. Wij hebben ermee ingestemd, ook omdat het voor Jasper een mooie transfer is, terug naar de Spaanse competitie. Daarnaast hebben wij vertrouwen in de keeper die we hebben, Robin (Roefs, red), en de keeper die we aangetrokken hebben, Stijn (van Gassel, red). Zij moeten met elkaar uitvechten wie de eerste keeper gaat worden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Naast Cillessen keert ook Tjaronn Chery niet meer terug in Nijmegen. Toch maakt Meijer zich ook om dat gemis geen zorgen. “Ze hebben een karrevrachten aan ervaring en natuurlijk ook hun eigen kwaliteiten. Toen Magnus Mattsson ging werd er ook gedacht dat we hem nooit konden vervangen, dat hebben we ook laten zien. Als er jongens weggaan, staan er anderen op.”

“We hebben Nuytinck, Sandler, Schöne, Proper, die al veel duels heeft gespeeld, Verdonk, Van Rooij, Van Gassel, dus genoeg jongens met ervaring. Ik vind kwaliteit belangrijker. Als je goed kan voetballen, dan maakt leeftijd niet uit. Als we een hele goede van 19 jaar kunnen vinden, dan zullen we dat niet laten.”

Verbetering

De selectie die tijdens de eerste training op het veld stond is voor een grotendeels de kern van vorig seizoen. Dat juicht Meijer toe en helpt hem in het proces met zijn team. Dat scheelt ook in de trainingen en de speelwijze, want daar zal straks voor hen veel herkenbaar zijn voor die jongens. De nieuwelingen kunnen dan ook sneller aanhaken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“We willen voortborduren op wat we vorig seizoen hebben gedaan. Daarnaast zijn er zeker dingen die we willen verbeteren. In de voorbereiding begin je altijd weer een soort van opnieuw. Hoe gaan we verdedigen, hoe vallen we aan? Natuurlijk als je daar eenmaal mee bezig bent dan herkennen spelers dat wel, zeker als ze hier vorig jaar al waren. Daarna ga je kijken welke specifieke kwaliteiten hebben we in ons elftal. Bijvoorbeeld een Mattsson die begin vorig seizoen veel in de zestien kwam.”

Sano

Dan is er nog de situatie rondom Sano. De jonge Japanner maakt kans om deel te nemen met de nationale ploeg op de Olympische Spelen. Dit zou wel hem wel een deel van de voorbereiding met NEC kosten. “De selectie voor het Olympisch elftal zal eind van deze maand bekend worden gemaakt. Als hij daarvoor wordt uitgenodigd, dan gaan we hem missen vanaf de tweede week van juli volgens mij. Zo niet, dan doet hij de hele voorbereiding mee”, zo vertelt Meijer.

Foto’s: Rob Koppers