Na de interlandperiode hervat NEC de competitie tegen Almere City. Daarin kan Rogier Meijer beschikken over nagenoeg een fitte selectie. Zo keert Jasper Cillessen terug in de wedstrijdselectie, maar krijgt Robin Roefs de voorkeur tijdens de wedstrijd van zaterdag.

Na het gelijkspel in Heerenveen (1-1) had de oefenmeester genoeg stof tot nadenken. Tijdens een oefenwedstrijd werd geprobeerd om dit op het veld te laten zien. “We hebben tegen Utrecht met een 4-4-2 systeem geoefend. Daarin speelden een aantal jongens die wat minder minuten gemaakt hadden de afgelopen tijd. De nadruk hebben we vooral gelegd op Almere City.” Koki Ogawa en Bas Dost samen in de spits. Hoe heeft de trainer dat ervaren? “Daar heb je zeker wat aan. Of je er nu mee begint of in een andere fase van de wedstrijd. Het is altijd goed dat spelers met elkaar samenwerken. Voor Koki en Bas was het na een langere tijd dat ze weer samen konden spelen. In die formatie zie je wel dat je een middenvelder mist.”

Taalbarriére

Aan het begin van het seizoen spraken zowel Ogawa als Kodai Sano alleen nog maar Japans. Lastig communiceren in een nieuw elftal, maar beide spelers werken daar hard aan. “Ze hebben iedere week Engelse les. Dan merk je ook dat dat beter gaat. Kodai spreekt en verstaat iets beter Engels dan Koki, maar ook hij maakt daarin zeker stappen. Ze zijn nu wat langer hier, dus ik denk dat ze beter weten wat er van ze gevraagd wordt. We bekijken natuurlijk analyses die vertaald zijn naar het Engels. Na verloop van tijd zal het een stuk herkenbaarder zijn.”

Almere City

Dan de tegenstander van zaterdag: Almere City. De ploeg van oud-NEC trainer Alex Pastoor is goed in vorm. “We willen graag winnen van Almere. Of het aan de stand verplicht is weet ik niet. Almere heeft de laatste twee wedstrijden gewonnen, dus die komen hier niet om mee te werken aan wat wij graag willen. We zullen een goed plan moeten en goed moeten uitvoeren, want Almere is fysiek een sterke ploeg. Over het algemeen spelen zij 5-3-2, dat is niet een heel makkelijk systeem om tegen te spelen. We hebben ons in ieder geval goed voorbereid.”

De laatste thuiswedstrijden geeft in ieder geval wel vertrouwen met zeges op FC Utrecht en RKC. “Na Excelsior (3-4) hebben we hier in eigen huis naar behoren gespeeld. Twee van de drie wedstrijden hebben we gewonnen en tegen Vitesse hebben we het eerste uur goed gespeeld. Daar kunnen we zeker dingen uithalen.”

Jasper Cillessen

De Doetinchimmer beschikt, op Brayann Pereira en Alexis Tibidi na, over een fitte selectie. Zo keert onder meer Jasper Cillessen terug in de Nijmeegse selectie. Keert hij ook gelijk terug onder de lat? “Nee, Roefs keept. Jasper heeft deze week pas weer getraind en ik vind dat hij eerst in de trainingen wat ritme op moet doen. Roefs ook een uitstekende indruk achter gelaten. Dan is de keuze om de ander wat langer de tijd te geven makkelijker. Hij heeft ook gewoon goed gedaan en ik heb ook het vertrouwen in hem.”

Ook Elayis Tavsan is nog niet klaar voor een basisplaats, maar een rentree na twee maanden zit er dik in. “Daar ben ik al heel blij mee. Hij is in staat om tegenstanders uit te spelen. Buiten hem en Sontje hebben we daar niet heel veel spelers van. Op het moment dat je dat kan, komen er ruimtes vrij op andere plekken. Elayis geeft ons zeker veel opties”, sluit Meijer complimenteus af.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures