Rogier Meijer is opgewekt nu NEC bij het ingaan van de laatste fase van de competitie de beste papieren heeft voor de play-offs om Europees voetbal. “Het is altijd leuker om ergens voor te spelen dan ergens tegen. En feit is dat we nu op de plek staan waar we straks, na 34 wedstrijden, ook willen staan.”

Meijer ziet de wedstrijd tegen Heerenveen als een fraai affiche. “NEC en Heerenveen verschillen bijzonder weinig van elkaar. Niet alleen de ranglijst zegt dat, ook vrijwel alle data liggen heel dicht bij elkaar. Het een is wat meer in ons voordeel, het ander in dat van Heerenveen. Maar de verschillen zijn nihil.” Dat werd eerder dit seizoen ook wel onderstreept toen Heerenveen en NEC elkaar in bedwang hielden in het Abe Lenstra Stadion: 0-0.

Opstellen?

Een groot verschil met toen is dat Oussama Tannane destijds ontbrak bij de Nijmegenaren vanwege een blessure. Dat was de laatste weken weer het geval, maar de spelmaker lijkt nu hersteld te zijn van zijn hamstringkwetsuur. Maandag tot en met vrijdag deed Tannane alle groepstrainingen mee. “Dus ik ga er eens goed over nadenken of ik hem laat starten. Wat zou jij doen?”, countert Meijer de vraag aan de journalisten, die instemmend roepen ‘opstellen!’. “Dan ga ik dat ook maar doen denk ik”, knipoogt Meijer, die toevoegt. “Oussama kan voor ons het verschil maken. Het is fijn dat hij er weer bij is.”

Een ander verschil met de wedstrijd in september was dat Amin Sarr toen smaakmaker was bij de Friezen. Nu Sarr Heerenveen in de winterstop heeft verlaten, is er een nieuwe spits opgestaan in Friesland: Sydney van Hooijdonk. Van Hooijdonk is gedeeld topscorer van de Eredivisie met vijftien goals. “Hij heeft er meer in geschoten dan onze spitsen. We moeten zorgen dat hij niet in zijn kracht komt. Dat is rondom de zestien met de bal aan zijn voet.”

Hiddink

Meijer kreeg deze week toen hij zijn ploeg wilde voorbereiden op het bestrijden van de Eredivisie-topscorer bezoek van een vriend met status: Guus Hiddink. De 76-jarige oud-bondscoach bekeek de training en sprak daarna met Meijer. De twee kennen elkaar al van vroeger. “Guus is een goede vriend van m’n ouders. Vroeger gingen we samen op vakantie, spraken we elkaar heel veel. Op een gegeven moment gaat iedereen dan z’n eigen weg, maar nu werd het tijd om elkaar weer eens te zien.”

Dat dat in Nijmegen gebeurde, bleek ook wel nodig. Meijer grapt: “De laatste keer dat Guus hier was hadden we nog een sintelbaan rondom het veld liggen. Nu hebben we hem een rondleiding gegeven, hij was heel enthousiast. De velden zijn goed, de kleedkamers mooi, het spelershome zat goed in elkaar. Guus was erg te spreken over de veranderingen die de club heeft doorgemaakt. Hij volgt NEC nog altijd op de voet: dit doet hem goed.”

Foto: Rob Koppers