Voor NEC eindigde het seizoen donderdagavond in De Goffert na de nederlaag in de play-offs tegen Go Ahead Eagles (1-2). Een geweldig seizoen voor de Nijmegenaren, maar zonder een passend einde. Rogier Meijer blikt terug op een jaar met pieken en dalen, en kijkt alvast voorzichtig vooruit naar na de zomer. “Dat gevoel van trots moeten we meenemen naar volgend seizoen.”

Op vrijdag kreeg de media een kans om te spreken met de trainer. Zelf was hij er niet bij tegen Go Ahead, vanwege een schorsing die hij opliep tijdens de laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen. De dag na de nederlaag nam de groep afscheid van elkaar. “Na de wedstrijden zijn veel woorden overbodig, want iedereen was teleurgesteld. Je houdt er uiteraard ook rekening mee dat je kan verliezen. Dat hoort ook bij sport. Nu heb ik de jongens nog even rustig kunnen spreken, dus dat was goed om te doen denk ik. We hebben eerst even met de spelers en staf bij elkaar gezeten. Als groep het seizoen afsluiten. Daarna ook met iedereen erbij: kantoor, jeugd, ticketing noem maar op.”

Transferzomer

Een deel van de spelers zal niet terugkeren in De Goffert. Het kan weleens een drukke transferzomer gaan worden voor NEC. “Sommige jongens komen niet terug. Anderen denken dat ze niet terugkomen, maar doen dat misschien wel en andersom. Aan de ene kant is dat gek voor mensen die buiten het voetbal staan, maar het is ook normaal in het voetbal. Het is natuurlijk vroeg om te zeggen, maar ik maak me geen zorgen om een leegloop. Er zijn nog een aantal jongens die een contract hebben van een aantal jaar. Die zullen niet voor een appel en een ei vertrekken. Daar hebben we zelf ook een stem in. Je weet het nooit zeker en we willen de selectie natuurlijk versterken”, stelt Meijer.

“Bij de ene speler zullen we misschien makkelijker meewerken dan de ander. Dat hangt ook af van de prijs, het moment en wat we erachter hebben zitten. Dat zijn allerlei dingen die meespelen. Het is echt niet zo dat alles in de uitverkoop gaat. Sterker nog: de meeste spelers die in de belangstelling zouden staan, hebben nog doorlopende contracten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het is nog maar de vraag of we Philippe Sandler en Dirk Proper ook volgend seizoen in het rood-groen-zwart zullen zien. Foto: Orange Pictures

Kan NEC volgend seizoen met een sterkere selectie van start gaan? “Dat is zeker mogelijk. Dan moet Carlos (Aalbers, red) goed aan de arbeid”, lacht Meijer. “We hebben natuurlijk al Sami (Ouaissa, red) gehaald bij Roda JC. We kijken naar meerdere posities. Misschien zullen we in het begin weer even moeten kijken hoe het valt, maar ik ben er zeker van dat we weer een goede selectie bij elkaar kunnen krijgen.” In de technische staf zal in ieder geval niks veranderen. “Ik weet niet of alles al in kannen en kruiken is, maar dat is wel de bedoeling”, zo stelt Meijer daarover.

Reflectie

De trainer baalde dat het hem en zijn ploeg niet gelukt is om iets tastbaars te winnen, maar is toch erg trots op zijn selectie. “We hebben een hele matige seizoenstart gehad. Dan is het belangrijk dan je bij elkaar blijft en de dingen te doen die je met elkaar afspreekt. We zijn achter elkaar blijven staan. Daarna is er natuurlijk wat er met Bas (Dost, red.) is gebeurd bij AZ-uit. Ik denk dat men dat misschien snel vergeet, maar als je erbij was, dan doe je dat absoluut niet. Ook daar hebben we laten zien dat we elkaar kunnen helpen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De spelers van NEC dragen de zege bij AZ op aan Bas Dost. Foto: Orange Pictures

“Met Magnus (Mattsson, red.) zagen we onze topscorer vertrekken. Daar komt Tjaronn Chery voor terug en die vult het precies zo in. Dat vind ik een kwaliteit van de groep, dat ze hem gelijk erg thuis laten voelen. Dat vind ik heel belangrijk, ondanks dat het niet tastbaar is. Als je als speler over tien jaar thuis zit en bedenkt welk seizoen nou echt fijn was, dan denk ik dat een hoop spelers dit seizoen noemen”, vertelt een trotse trainer.

Toch overheerst voor nu het gevoel van teleurstelling. NEC liep de vijfde plek mis, verloor de bekerfinale en ging in de play-offs gelijk onderuit. “Ik had 100% liever een prijs gewonnen, laat dat duidelijk zijn. Doordat we niks tastbaars hebben gehaald, zullen sommige mensen zeggen dat het een mislukt seizoen is geweest. We hebben historie geschreven op een aantal vlakken. Dat neemt niemand ons af. Het gevoel is er nu niet, omdat je seizoen net geëindigd is. Dat zal nog zeker komen en dat moeten we meenemen naar volgend seizoen. Ik heb tegen de spelers gezegd dat ze trots terug moeten kijken op afgelopen jaar, dus dat is iets voor de aankomende weken.”

Vakantie

Nu is het eerst tijd voor vakantie. Daarna zal NEC op 28 juni, zo dacht Meijer, weer beginnen. “Ik ga eerst een paar dagen weg en even lekker ontspannen. Daarna gaan we terugkijken en ook kijken wat we kunnen verbeteren voor volgend seizoen. Ik heb enorm genoten dit jaar. Van hetgeen wat we hebben laten zien, hoe we ons hebben ontwikkeld en de sfeer in het stadion. Dat blijft bij mij het meest hangen”, eindigt de trainer.

Greveraars

Door de schorsing van Meijer was assistent Patrick Greveraars de hoofdtrainer tijdens het duel tegen Go Ahead. Hij sprak na afloop van de wedstrijd soortgelijke woorden over dit seizoen. “Met name Lasse (Schöne, red.) heeft net wat gezegd in de kleedkamer. We moeten teleurgesteld zijn met het resultaat van vandaag, maar we mogen niet vergeten wat voor seizoen we hebben gehad. Hoe vaak we de mensen vermaakt hebben in Goffertstadion, de meeste punten, de meeste goals, alleen vandaag telt dat niet. Dat is voor iedereen vervelend. We hadden met z’n allen gehoopt dat we het beter hadden afgesloten”, verzucht Greveraars.

“Je hebt slecht gevoetbald en je verliest de wedstrijd met elkaar. Dat geldt voor iedereen. Als je dit soort wedstrijden verliest en dan niks haalt, dan is dat erg pijnlijk. We hebben dit jaar veel wedstrijden goed gespeeld aan de bal. Daardoor hadden we die duels onder controle, konden we makkelijk voetballen en veel goals maken. Nu lukte dat niet. Dat zit dan in kleine dingen en moet je meer gaan verdedigen. Als het dan niet goed staat of de druk er niet op krijgt, om wat voor reden dan ook, dan heb je een hele lastige wedstrijd. De kwaliteit die we het hele jaar aan de bal gehad hebben, lukte nu niet.”

Foto’s: Rob Koppers