Afgelopen woensdag zag Rogier Meijer zijn ploeg winnen van Fortuna Sittard in de KNVB beker. Dat deed NEC in een andere formatie en dat zag er beter uit dan in voorgaande wedstrijden. Komende zondag treffen de Nijmegenaren Go Ahead Eagles uit Deventer. “Er straalde plezier en beleving vanaf, dat is goed om te zien.”

NEC trad in het bekerduel met Fortuna aan in een andere samenstelling, namelijk met vijf verdedigers. Dat leek wel te bevallen. “Dat is een conclusie die wij nog niet zo snel trekken. In deze wedstrijd werkte dat goed en dat nemen we uiteraard mee. Er zat een betere vibe in de ploeg. Of dat alleen door de formatie komt weet ik niet. Na de achterstand lieten we ons niet gek maken en dat hebben we goed gedaan. Er straalde plezier en beleving vanaf en dat is goed om te zien.”

Ook Magnus Mattsson leek baat te hebben bij de verandering in formatie van NEC. “Magnus speelde veel vooruit in plaats van in de breedte of achteruit. Veel acties lukten ook en hij dribbelde sterk. Dat doet zijn vertrouwen natuurlijk goed. Uiteindelijk was hij ook betrokken bij doelpunten en kwam hij in de zestien. Dat was de vorige wedstrijden een stuk minder. Dat is een goede zaak. Hij heeft vorig seizoen ook laten zien dat hij het op het middenveld erg goed kan invullen. Helaas raakte hij toen geblesseerd tegen Ajax. Het mag iets minder wisselvallig, maar hij kan het zeker. Dat heeft onze ploeg misschien wel nodig.”

“Ik weet niet of ik eerder met deze formatie had moeten beginnen. We hebben ook een tijdje niet zoveel centrale verdedigers gehad en dat maakt het lastig. Het heeft met meerdere factoren te maken, maar het is goed dat we ook in die opstelling zijn blijven trainen. Dat heeft ons uiteindelijk wel geholpen in een paar wedstrijden en nu ook.”

“Gaandeweg in de wedstrijd ging ook Fortuna het omzetten. Toen gingen zij naar twee aanvallende middenvelders in plaats van één. Dan moeten wij ook gaan kijken welke types we in het veld hebben staan en of het daarmee lukt. Zondag zullen we zien of we tegen Go Ahead Eagles met één of twee controleurs gaan spelen. Die keuze heb ik nog niet gemaakt.”

Complimenten

In de bekerwedstrijd tegen Fortuna liet een aantal spelers zich van hun betere kant zien. Dit geeft Meijer meer keuzes, maar de trainer ziet daar alleen de positieve kant van in. “Het is nooit leuk om jongens teleur te stellen, maar ik heb liever dat veel spelers zich telkens laten zien. Ik heb ze vanochtend een compliment gemaakt. Spelers die al een tijdje niet gespeeld hadden en er dan toch staan. Als je Terry Lartey Sanniez, Ilias Bronkhorst, Philippe Sandler en Mattijs Branderhorst zag spelen, dan zie je dat we dat ook nodig hebben. Met twaalf spelers gaan we het niet redden.”

Meijer is niet bang dat er door zijn keuzes gemor zal ontstaan binnen zijn selectie. “Dan hadden ze een individuele sport moeten kiezen. Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden en wij kiezen met de beste intenties voor het elftal. Dat heb je als speler te accepteren. Laat maar zien dat je in de basis hoort.”

Ook met de ziekenboeg binnen de selectie lijkt het de goede kant op te gaan. Sandler mocht in de beker al voor iets meer dan een halfuurtje aantreden en ook Joris Kramer en Jordy Bruijn zitten weer bij de selectie zondag. “Zij zijn beide beschikbaar zondag om te spelen. Ze doen eigenlijk de hele week al mee en dat gaat hartstikke goed. Met Ivan Marquez moeten we het van dag tot dag bekijken. Ivan kennende zal hij zondag gewoon mee willen doen, ondanks dat hij individueel trainde vandaag. Ik zal zo nog met hem spreken over hoe en wat. We hebben nog twee dagen om te kijken hoe het gaat en dan zullen we een beslissing nemen”, sluit Meijer af.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures