Rens van Eijden keert tegen Ajax, op de kop af elf maanden na zijn laatste wedstrijd voor NEC, mogelijk terug in de basis. Trainer Rogier Meijer gaf na de oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen (1-1) aan dat serieus te overwegen. “Hij is één van de spelers die zou kunnen starten. Het lijkt me duidelijk dat we gaan proberen Rens een verdiend afscheid te geven.”

Dat er het een en ander gaat veranderen na de 0-2 nederlaag tegen FC Twente mogen sowieso duidelijk zijn. In de Johan Cruijff Arena begin augustus dacht Meijer dat zijn ploeg zich wel even onder de druk van Ajax uit zou kunnen voetballen, maar dat liep anders. Binnen 20 minuten stond de teller al op vier tegentreffers, waarna de trainer besloot in te grijpen: Édgar Barreto verving Magnus Mattsson en in plaats van 4-3-3 ging NEC met vijf man achterop verder. Dat verliep, mede ook door een tammer Ajax, aanzienlijk beter: het werd 5-0.

Bovendien is Ali Akman zaterdag door zijn rode prent tegen FC Twente geschorst. Van Eijden erin en verder de boel intact houden lijkt dus een realistisch scenario. “Er is wel degelijk een verschil tussen een oefenpotje en Ajax en er zijn natuurlijk ook anderen die willen spelen”, aldus de captain zelf tegenover Omroep Gelderland. Cas Odenthal is een van die spelers die ook graag mee zou willen doen. Met Ajax als opponent kan hij zich, met zijn transfervrije status, tegen een Europese topclub in de etalage spelen.

3 eigen goals

Voor beiden valt genoeg te zeggen, al is er een statistiek die Van Eijden misschien minder graag onder de aandacht brengt bij zijn trainer. Tegen Ajax maakte de centrumverdediger namens NEC al drie keer een eigen goal. In het seizoen 2015-2016 deed hij dat zowel in de Goffert (0-2) als in de Arena (2-2), in het seizoen 2012-2013 alleen in de uitwedstrijd (4-0).

NEC-Ajax start zaterdag om 16:30 in het Goffertstadion.

Foto: Rob Koppers