Rogier Meijer is de afgelopen weken de gebeten hond bij NEC na een aantal teleurstellende resultaten. Niet de beste voorbereiding dus op het duel met het in vorm verkerende AZ. De trainer gaat in op de kritiek die hij ontvangt, de keeperskwestie, Sai van Wermeskerken en de tegenstander van zondag.

“We hebben vanochtend de hele wedstrijd van Aston Villa laten zien”, begint Meijer met een knipoog. “Zonder grappen: je ziet dat er een wereld van verschil is tussen het Engelse niveau, vooral fysiek, en het Nederlandse niveau. Uiteraard hebben we AZ bekeken en daar hebben we ons plan op afgestemd.”

“AZ doet het tot nu toe uitstekend in de Eredivisie. Wij zullen waarschijnlijk dus niet heel veel kansen krijgen. Tegen dit soort ploegen krijg je wel ruimte om te voetballen. Dat moeten we dan beter doen dan de voorgaande twee weken”, weet ook Meijer. “De kansen die je krijgt zul je gelijk moeten benutten, want veel krijg je er niet.”

Keeperskwestie

Afgelopen week viel heel Nederland over Meijer heen nadat de trainer Jasper Cillessen passeerde tegen Almere City. Tegen AZ staat de Groesbeekse doelman wel weer op goal. “Ik was daar al een tijdje over uit, maar zoals ik afgelopen week ook al zei: ik bespreek dat soort zaken eerst met de mensen met wie ik werk. Het gaat mij erom dat ik met hen goed communiceer en het plan volg dat ik voor ogen heb.”

“Waarom zou ik dat anders moeten verwoorden als ik nog niet met mijn spelers gesproken heb?”, vraagt de trainer zich af. “Robin (Roefs, red) is net zo goed een speler van waarde als Jasper. Eerst wil ik dat bespreken met de spelers. Er is geen trainer die op dezelfde avond na een teleurstellend resultaat tegen Almere City de opstelling van de volgende wedstrijd bespreekt.”

Meijer ging ook nog even kort in op de reden om Cillessen afgelopen duel te passeren en waarom hij hem nu wel in de basis zet. “Ik heb gezegd dat ik vond dat hij op de training ritme miste. Dat zie je terug in een aantal dingen. Nu is hij zes trainingen verder en dat is te zien. Ik heb nooit getwijfeld over Jaspers kwaliteiten en er is ook geen twijfel geweest in het vertrouwen dat ik in hem heb. Hij kwam terug van een blessure en dat is voor iedereen anders. Daarnaast heeft Robin het goed gedaan, dus dan is die keuze wat makkelijker.”

“Ik heb met Robin gesproken en hij begreep het. Hij heeft laten zien een toekomstige keeper van NEC te zijn. Tuurlijk wil een speler altijd spelen, maar hij snapt en begrijpt mijn beslissing.” Desondanks kreeg Roefs vrijdag een mooie opsteker. De jonge doelman werd opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje, samen met Dirk Proper, Sontje Hansen en Youri Baas.

Negativiteit

Op de tribunes lieten de fans van NEC zich na de wedstrijd tegen Almere negatief uit over Meijer. Hoe houdt hij deze negativiteit weg bij de groep? “Dat hoeft eigenlijk niet. Daar zijn we niet mee bezig. Iedereen is juist bezig met het zoeken naar de dingen waardoor we beter gaan voetballen. In de groep merk ik aan niemand dat ze daarmee bezig zijn. Wel zijn er een paar spelers die gevraagd hebben hoe ik tegen die spreekoren aankijk.”

Iemand die er zaterdag niet bij was tegen Almere maar zondag tegen AZ misschien wel in de basis staat is Sai van Wermeskerken. De rechtsback kwam deze week op proef bij NEC en heeft inmiddels een contract getekend bij de Nijmegenaren. Op moment van spreken was dit nog niet helemaal rond. “Dat moet eerst nog afgerond worden, want dat ligt nu bij Carlos (Aalbers, red). Als dat rond is kan hij spelen. We hebben twee opties momenteel: hij of D’Leanu Arts. Daar zullen we een keuze in moeten maken.”

“Hij heeft de afgelopen week met ons meegetraind en is fit. Daarvoor trainde hij mee met een team uit de 2. Bundesliga. Volgens mij heeft hij 200 wedstrijden op de teller in de Eerste- en Eredivisie, dus hij weet wat het Nederlands voetbal vraagt. Dan kun je twee of drie weken wachten, maar dan zijn er alweer vier wedstrijden geweest. Daar wilden we dus niet te lang mee wachten. Daarnaast spreekt hij Nederlands, Engels en Japans, dus wat dat betreft is hij een lot uit de loterij”, lacht Meijer.

Sandler

Philippe Sandler moet de uitwedstrijd in Alkmaar aan zich voorbij laten gaan. Meijer verwacht hem zeker de komende twee tot drie weken te moeten missen. “Voor hem is dat erg klote, want het is niet de eerste keer dat hij geblesseerd is. Voor ons is het balen, want bij hem begint vaak het voetbal in de opbouw. Dat is een behoorlijke aderlating.”

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures