Trainer Rogier Meijer heeft samen met zijn selectie de eerste training richting het nieuwe seizoen afgewerkt in Weurt. Onder andere nieuwe aanwinst Pedro Marques was aanwezig. Meijer maakte zich niet druk dat die eerste nieuwe spelers zolang op zich lieten wachten.

Toch was het lang stil rondom nieuwe spelers bij NEC. Daar kwam dinsdag verandering in met de komst van Oussama Tannane en Pedro Marques. Meijer is blij met de komst van deze twee aanvallers. “Tannane is een geweldige speler die zeker als hij zijn niveau haalt, in de top van de Eredivisie kan spelen. Het is voor ons een nummer tien die doelpunten kan maken en creatief kan zijn.” Tannane speelde weinig bij zijn vorige club Göztepe. “Toen hij daar kwam, was er snel een trainerswissel. Dat was niet in zijn voordeel. Hij is gedreven en wil laten zien wat hij kan. Het is een speler die natuurlijk in trek is in Europa en Nederland. Uiteindelijk wilde hij bij ons komen.”

Tannane is vaak besproken om zijn mentaliteit. Hij wordt soms bestempeld als ‘moeilijk’. “Daar heb ik het niet met hem over gehad. Het heeft sowieso geen zin om naar het verleden te kijken. Dan had je overal bij moeten zijn. Oussama wil gewoon graag voetballen en zijn kwaliteit laten zien. Zoals elk mens heeft hij ook zijn kwaliteiten en valkuilen. Ik ga met hem proberen dat hij zo min mogelijk die valkuilen gaat laten zien. Dat doen we met elke speler. Ik moet nog met hem gaan werken, maar ik heb wel het gevoel dat we dat voor elkaar gaan krijgen.”

“Naar het verleden kijken, wordt je niet beter van”

“Ik heb nog tegen hem gevoetbald. Hij zei tijdens ons gesprek dat ik wel een goede voetballer was. Dus ik denk dat we wel op één lijn liggen”, grapt Meijer. “Uiteindelijk geeft dat een band en we hebben het kort gehad over voetbal. Uiteindelijk moet je met elkaar aan de slag gaan en ik heb daar een goed gevoel over. Ik snap dat mensen naar het verleden kijken, maar daar wordt je sowieso niet beter van.”

Tannane sluit pas op 4 juli aan bij de selectie. “Hij had nog wat dingen te regelen. We hebben gezegd dat hij op 4 juli mocht aansluiten, net zoals Vukovic en Tavsan. Hij traint natuurlijk wel.” Door die afwezigen en de smalle selectie was het voor Meijer niet mogelijk om elf tegen elf te spelen bij het trainingspartijtje. “Als je kijkt naar de voorbereiding van vorig jaar. Die verliep eigenlijk hetzelfde. Rens (van Eijden, red) raakte daar geblesseerd op de tweede training en Odenthal viel ook nog uit. Toen hadden we helemaal geen centrale verdedigers. Dat hebben we toen ook opgelost. Het zou mooier zijn als de selectie al voor een groter deel bij elkaar was, maar dat werkt niet altijd zo. Daar stel je ook op in.”

Er moeten dus nog wat versterkingen bij. Meijer heeft wel een wensenlijstje. “Centrale verdedigers hebben we niet veel. We hebben alleen Ivan Marquez, dus dat lijkt mij logisch. Dan gaan we verder kijken. We hebben nu ook nog maar één spits. Over het algemeen heb je er wel twee nodig gedurende een seizoen. Maar we gaan nu eerst werken en het team neerzetten, dan kunnen we ook rustig kijken.”

“Marques heeft de potentie”

Die nieuwe spits is voor sommigen een onbekende. Maar een echte gok vindt Meijer het niet. “Als je verwacht dat hij er 25 inschiet, dan is je verwachtingspatroon misschien te hoog. Hij heeft voor drie jaar getekend en is nog steeds een jonge speler. Hij heeft wel al veel ervaring opgedaan bij verschillende liga op verschillende niveaus. Wij verwachten wel dat hij de potentie heeft om een goede Eredivisiespeler te worden. Misschien dat het iets langer duurt, maar misschien verrast hij ons wel. Hij heeft in ieder geval de kwaliteiten om rondom de zestien beslissend te zijn.”

Een extra spits klinkt dan niet als een overbodige luxe. “Ik denk wel dat we nog voor een andere spits gaan kijken. Of die dan eerste of tweede spits wordt, moeten ze samen uitmaken op het veld.” Wat voor type dat is maakt niet uit volgens Meijer. “We gaan op zoek naar een spits die doelpunten maakt. Dat is het allerbelangrijkste. Hoe dat er precies uit komt te zien, zien we dan.”

Foto’s Rob Koppers