Rogier Meijer zag twee verschillende helften bij NEC tegen FC Groningen. Het eerste bedrijf waren de bezoekers aan de betere hand terwijl zijn ploeg juist meer controle had in de tweede driekwartier van de wedstrijd. Al met al was een gelijkspel dan ook geen ramp voor de trainer van NEC. “Als je kijkt naar wanneer de doelpunten vallen moet je blij zijn met een punt.”

“Ik kan uiteindelijk wel leven met een punt”, begint de oefenmeester van de Nijmegenaren. “Zeker als je kijkt naar de tijden van de goals. Ook gezien het spelbeeld, waarin ik vond dat Groningen de eerste helft beter was en wij juist de tweede. Dan had ik er natuurlijk meer moeite mee gehad als we verloren hadden ja.”

Meijer begon met één wijziging aan het duel. Niet Pedro Marques, maar Jordy Bruijn stond in de spits geposteerd. “Pedro is tot en met woensdag ziek geweest. Hij kwam terug uit Portugal en was dus niet fit. De keuze voor Jordy was er dan ook niet eentje uit luxe. Dan moet je wat anders bedenken. Voor onze manier van voetballen verandert er niet super veel of Jordy of Pedro in de spits speelt. De fysieke kracht van de verdedigers van Groningen lag wat hoger dan die van Jordy, maar ik vond dat hij het prima deed met de ballen die hij kreeg. Pedro had in de basis gestaan als hij fit was geweest. Dat verdient hij ook met de arbeid die hij levert. Vandaag zie je ook dat hij zich daarvoor kan belonen maar dat is helaas niet gebeurt.”

Spelbeeld

“In de eerste helft vond ik ons slordig en we hadden moeite met het tweespitsensysteem van hen. We verloren de bal te vaak en het gebeurde dan ook nog dat zij zo konden oversteken. Dat mag natuurlijk niet zo makkelijk. We kregen niet echt vat op hun aanvallers, maar in de rust hebben we dit anders neer gezet. Toen ging Lasse Schöne naar de andere kant en kregen we meer controle over de wedstrijd. In die fase creërden we ook wat kansen maar scoren we niet. Dan krijgen zij een vrije trap en maken ze die openingstreffer wel. Daarna heb ik een goede reactie gezien van ons elftal. We probeerden natuurlijk een gelijkmaker te forceren met veel mensen voor de bal, maar ik vond dat we dat gedisciplineerd deden.”

NEC heeft ondertussen een reputatie opgebouwd dat het weinig scoort in de eigen Goffert. Meijer en zijn selectie zijn daar zeker mee bezig. “We hebben veel getraind op het drukzetten bij balverlies, zeker voor in de thuiswedstrijden. Alleen zoiets heeft ook te maken met de tegenstander. Het duurde iets te lang voordat we daar goed op konden reageren vond ik. Daardoor waren de ruimtes best groot. Na de rust was dat minder het geval.”

“Ik heb genoten van Ivan Marquez. Als ik zie hoe hij Jørgen Strand Larsen bespeelt heeft en welke agressie hij gebruikt, dan zie je hoe belangrijk dat soort jongens zijn. Oussama Tannane geeft natuurlijk een fantastische bal en Ibrahim Cissoko, die ik goed vond invallen, scoort dan gelukkig. Daar ben ik blij mee.”

Goudhaantje Cissoko

In de tijd op het veld tegen Groningen liet hij zien van grote waarde te kunnen zijn voor NEC, ondanks dat Cissoko weer niet erg veel minuten maakte. “Je hebt allerlei dingen in je hoofd. Ik vond voor de goal van Groningen dat wij de controle hadden en op een voetballende manier tot kansen kwamen. Dus toen hoefden we nog niet te wisselen. Zodra die ruimtes groter worden is Ibrahim natuurijk erg op zijn plek en toen lieten we hem invallen. Na de openingstreffer kwam hij er dan ook gelijk in.”

“Hij zit dicht tegen een basisplaats aan want hij heeft bepaalde kwaliteiten die passen in ons elftal. Ik ben ook heel tevreden over hoe Mikkel Duelund het op die positie invult, maar Cissoko laat zien zo van waarde te zijn. Het gaat ook erg goed met hem. Hij traint hard, is goedlachs en ligt prima in de groep. In een fase waar je veel één tegen één acties hebt is hij natuurlijk in zijn kracht. Een wedstrijd loopt niet altijd zo dat je om de zestien van de tegenstander staat, maar we willen hem daar wel in ontwikkelen. Hij is gefocust op zijn eigen ontwikkeling en wil bijvoorbeeld beter leren meeverdedigen. Dat is ook een logisch proces voor een speler die eigenlijk pas net bij het eerste elftal aansluit.”

Na de wedstrijd tegen Groningen staat nu het uitduel met AZ op de agenda, maar voor het zover is staat er nog een andere dag omcirkeld in de Nijmeegse agenda: deadline day op woensdag 31 augustus. Komt er voor die tijd nog een nieuwe aanvaller naar De Trots van Gelderland of gaat Elayis Tavsan bijvoorbeeld de club nog verlaten? “De situatie qua spits is onveranderd. Ik ben nu bij de wedstrijd en ik heb daar dan ook verder niks meer van gehoord. Ook wat betreft Elayis. Die traint hartstikke hard en laat vandaag ook weer een hoop arbeid zien. Die heeft het gewoon naar zijn zin hier en meer kan ik er ook niet over zeggen”, aldus Meijer.

Foto’s: Rob Koppers