Rogier Meijer is blij weer terug te zijn bij zijn NEC. Na de eerste training bespreekt de 41-jarige oefenmeester met het aanwezige journaille de ontwikkelingen van de afgelopen en aankomende weken. Meijer kijkt niet op van de grote hoeveelheid vertrokken spelers en baalt ook niet van het vertrek van Oussama Tannane. Wel is de trainer teleurgesteld in de kwaliteit van de oefenwedstrijden die afgewerkt gaan worden door NEC.

Vrijdag stond voor NEC de eerste training op het programma. Het is alweer de start van het vierde seizoen onder leiding van Meijer. De hoofdtrainer heeft al met heel verschillende spelersgroepen te maken gehad en ook dit jaar lijkt de selectie een metamorfose te ondergaan. Zes van de basisspelers in de laatste wedstrijd van afgelopen seizoen (Fortuna-uit, 1-1) zijn inmiddels vertrokken en in totaal is NEC al vijftien man kwijtgeraakt. “Er zijn ook spelers vertrokken die we niet of nauwelijks gebruikt hebben. We hebben natuurlijk een aantal spelers geprobeerd te verlengen (onder andere Iván Márquez, red.), dat lukte niet. Een aantal spelers zijn gewoon verkocht, zo werkt het.”

Toekomstige transfers

Op transfergebied is dus al veel gebeurd in Nijmegen, maar officieel gaat de transfermarkt pas open op 1 juli. Genoeg tijd voor het halen van versterkingen. Volgens Meijer wordt hier druk aan gewerkt. “We zijn al lang bezig met het samenstellen van de selectie. De aanvallende middenvelder moet nog worden ingevuld, die is heel belangrijk. Als we een dag voor Excelsior met dezelfde selectie staan, dan hebben we iets fout gedaan. Ik maak me er echter geen zorgen over”. Als het aan Meijer ligt vertrekt er niemand meer van de huidige groep. “Ik denk dat deze groep bijna alleen nog aangevuld gaat worden. We hebben een aantal jongens die we niet willen laten gaan, maar dat is voor iedereen anders. Soms moet je ook kijken naar de zakelijke kant en naar het perspectief voor de speler. Dat weet Carlos (Aalbers, technisch directeur, red.) ook.”

Oussama Tannane

Meijer heeft geen poging gedaan om stylist Oussama Tannane binnenboord te houden. De aanvallende middenvelder tekende onlangs een contract bij Umm-Salal in Qatar. Meijer vertelt dat hij rekening hield met een transfer. “Ik weet wat besproken is toen hij hier tekende”, doelt Meijer waarschijnlijk op de gelimiteerde transfersom in het contract van Tannane. “Oussama heeft gedurende het afgelopen seizoen een paar keer al gezegd ‘ik ben blij hier, maar als er een kans komt…’ Hij was ontzettend blij en trots dat hij deze stap kon maken. Dit is natuurlijk een mooie kans voor hem, ook in financieel opzicht. Hij is heel dankbaar voor dit jaar hier.”

De hoofdtrainer onderhoudt naar eigen zeggen een goede band met zijn voormalig pupil. Na de transfer van Tannane hebben de twee nog veelvuldig contact. Ik heb hem gisteren (donderdag 29 juni, red.) nog gezien. Toen hebben we even bijgepraat. Dan blijkt ook dat hij het heel goed naar zijn zin heeft gehad hier. Hij is heel even in Nederland en dan rijdt hij meteen hier naartoe. Dat vind ik wel mooi.”

Oefenschema

Het is NEC niet gelukt om een echt competitief oefenschema samen te stellen. Dit tot grote teleurstelling van Meijer, die graag grotere tegenstanders had ontmoet in het voorseizoen. Aan de intentie van NEC ligt het niet, vertelt de oefenmeester. “We hebben alles geprobeerd om grotere clubs te treffen in en rond Nijmegen. Dat gaat dan heel moeilijk met vergunningen en politie, wel of geen supporters. Muslu (Nalbantoglu, red.) heeft geen haren, maar hij heeft er wel grijze haren van gekregen”, zegt Meijer grappend, die afsluitend aangeeft niet te zwaar te tillen aan het voorseizoen. “Conclusies zijn er nooit te trekken na een voorseizoen. Vorig jaar gingen we naar Keulen en daar gingen we er 6-1 af volgens mij. Winnen in het voorseizoen betekent niet dat je de eerste competitiewedstrijd gaat winnen. Wat dat betreft trek ik er geen conclusies uit.”

Foto: Rob Koppers