Rogier Meijer kijkt tevreden terug op het trainingskamp. De trainer gaat in op de verschillen tussen de tijd dat hij op trainingskamp ging en nu én waarom er nog steeds voordelen zitten aan een winterse reis.

“In de basis is het allemaal hetzelfde”, begint de trainer tegenover De Gelderlander over de verschillen tussen trainingskampen in zijn tijd als voetballer en nu. “Het gaat om trainen, eten en drinken met elkaar. De beleving van spelers is misschien wat anders. Vroeger ging het nog wel eens om een stapavond. Dat is wel veranderd. Ik denk dat de jongens iets meer op zichzelf zijn. Voor de rest zijn er niet zo veel verschillen.” Was de trainer dan ook zo’n feestbeest? “Nee dat niet, maar ik vond het wel leuk om met z’n allen een avondje weg te gaan en dan wel de volgende dag te trainen. Je ziet het hier ook op het veld, de sfeer met het zonnetje erbij. Dat is toch net iets lekkerder en dat kan ik me nog wel herinneren van vroeger.”

Verhalen dat er tijdens dit soort reizen ook wel een biertje gedronken kon worden, lijken verleden tijd. Alles wordt gemeten. “Nee, dat klopt. Dat wordt tegenwoordig ook gewoon gevraagd. Dat je topfit moet zijn om te voetballen. Dat houden we ze ook wel voor. We werken hard en houden alles bij. Dan zou het zonde zijn dat je dat soort dingen verspeeld. Dat is anders dan vroeger. Toen werd daar minder aandacht aan besteed.”

Grappen onderling

Grappen onderling worden nog steeds gemaakt, al is het minder dan eerst. “We hadden wel de voetbalhumor”, refereert de trainer aan zijn tijd als voetballer. “Bijvoorbeeld de kamers van de fysio leeghalen. Die was dan ’s nachts weggeweest en dan stond er geen bed meer. Dat soort dingen zijn er altijd wel. Die grappen zijn er nu ook, maar wel iets minder. Dat heeft ook wel met de generatie te maken. Toen ik op trainingskamp ging, had ik wel een telefoon om te sms’en, maar niet voor internet of spelletjes. Al moet ik wel zeggen dat ik jongens hier nu ook zie schaken. Dat was vroeger wel net iets meer.”

De generatie van nu lijkt iets meer op zichzelf te zijn. Toch probeert de trainer iedereen er wel bij te betrekken. “Als er activiteiten zijn, zoals de sport en spel middag. Dan vind ik wel dat iedereen daar gewoon aan mee moet doet. Omdat ik het wel belangrijk vind dat je met elkaar naar buiten gaat. Daar hoef ik dan niet bij te zijn. Na het eten zijn ze, wat mij betreft, vrij en dan ga je toch op zoek naar de mensen waarmee je een klik hebt. Dat is logisch.”

Verantwoordelijkheid routiniers

Maar om als schoolmeester iedereen te controleren gaat Meijer wel te ver. “Dat ben ik sowieso niet. Daar leg ik ook wel wat verantwoordelijkheid bij de routiniers neer. Ik vind dat ze daar een rol in hebben. Ze moeten geen politieagent zijn, maar ze moeten wel proberen verantwoordelijkheid aan die jongens over te dragen. Dat is hun rol daarin, maar ook ik ben geen politieagent.”

Dan gaat na deze week de focus weer echt op de Eredivisie. Zondag speelt NEC uit tegen regerend landskampioen Feyenoord. “Ik ben echt wel blij hoe we er hier bijzitten, maar ik ben ook graag thuis. Uiteindelijk wil je ook lekker in Nijmegen trainen. Dan heb je ’s avonds ook weer je dingen thuis. Maar het is een goede week geweest en we kijken uit naar de competitie. Wij begonnen dinsdag met de eerste training in Nijmegen, grijs en grauw. Hier kom je toch op een andere energie met de zon. Het is fijn om dat een week gehad te hebben en dan gaan we dinsdag weer werken richting Feyenoord.

Foto: ForzaNEC