Rogier Meijer werkt met vertrouwen toe naar de thuiswedstrijd van NEC zondag tegen Almere City. Na twee overwinningen, op Jong Ajax en FC Volendam, ziet de wereld er rooskleurig uit voor de trainer van de Nijmegenaren.

"De overwinningen hebben voor een goed gevoel gezorgd", zei Meijer vrijdag tegen ForzaNEC. "In het team zorgt het voor een bepaalde sfeer binnen de ploeg. Dat zag je bij de goals ook. Het wordt beleefd als team. We willen graag samen succes hebben. Als ik de beelden terugzie, is het mooi om te zien hoe iedereen meeleeft bij het juichen. Dat zie ik graag als trainer."

In de eerste helft liet NEC het spel zien dat Meijer van zijn ploeg verwacht. Uit twee goede aanvallen scoorden de Nijmegenaren. "Dat is een voorbeeld van hoe we kunnen voetballen. Veel beweging, veel opties aan de bal, individuele kwaliteiten, maar ook het verdedigen als team. Zo zien we het graag. Er zaten nog wel wat goede aanvallen bij. Dan zie je dat er veel beweging is en dat we kwaliteit hebben aan de bal. Voor mij is het minstens zo belangrijk wat we doen als we de bal niet hebben, hoe staan we dan? Daar maken we stappen."

Na rust werd NEC door Volendam teruggedrongen. De thuisploeg kreeg kansen, maar scoorde pas laat. "Volendam kreeg vooral kansen uit voorzetten. Toen stonden we slecht te dekken. Dat moeten we verbeteren. Als team waren we aan de bal een stuk minder actief. In de eerste helft hadden we telkens twee of drie afspeelmogelijkheden, na rust misschien maar één of anderhalf. Dan kom je in de duels en die moet je winnen, maar dat deden we niet. Daardoor werd het een heen-en-weer-wedstrijd. Als Volendam in de 60ste minuut had gescoord, hadden we het nog lastig gekregen. De druk van Volendam werd op een gegeven moment minder. Als we dan één goede pass hadden gegeven, waren we erdoorheen geweest. Die kwam alleen niet. Dat had te maken met het feit dat we minder deden. Dan kan beter."

4-4-2
Meijer koos tegen Jong Ajax en Volendam met succes voor een 4-4-2-formatie en houdt daar nu aan vast. In de voorbereiding experimenteerde de trainer er echter nog niet mee. "In de voorbereiding hadden we Rangelo Janga pas laat binnen. Als je ziet wat hij voor werk verzet als een van de twee spitsen, aan en zonder bal. Dat is belangrijk. Voor hem is het fijn dat hij twee keer scoort. 4-4-2 zat altijd al in mijn hoofd. Soms moeten dingen net goed vallen. Na het oefenduel met Groningen dacht ik: het is niet slecht, maar misschien kunnen we iets veranderen waardoor het nog beter staat. We hebben samen gezeten en toen is dit het geworden."

De 4-4-2 komt ook voort uit het ontbreken van een echte nummer 10. Thomas Beekman zou die positie wel kunnen invullen. "Thomas kan het niet een hele wedstrijd invullen. Hij moet daar ook dingen in leren. Zijn kwaliteit is dat hij altijd voor de goal komt, maar in balbezit en positie kiezen kan hij nog stappen maken. Op deze manier ktijgt hij er ook de tijd voor. Hij kan alsnog achter de spits spelen als hij invalt. We waren wat zoekende. Daar komt nog bij dat ik vond dat rond Rangelo er weinig aansluiting was. Aan de zijkanten kwamen we ook nog weinig door. Dan kijk je wat eraan veranderd kan worden. Onze backs zijn aanvallend heel goed. Zo zoek je naar wat meer bij ons team past."

Voor backs Bart van Rooij en Souffian El Karouani is een belangrijk rol weggelegd als opkomende spelers op de flank. Bij beide goals tegen Volendam hadden zij een aandeel. "Die jongens kunnen echt goed voetballen. Ze zijn comfortabel aan de bal. Bart heeft een goede pass en Souffian heeft veel energie. Dan kun je daar ook mee spelen. Je moet spelers in hun kracht zetten. Uiteindelijk moeten backs natuurlijk ook verdedigen en dat doen ze ook goed."

Almere
Meijer kiest tegen Almere City dus ‘gewoon’ weer voor 4-4-2. Hoewel Edgar Barreto vrijdag de training miste en Jordy Bruijn apart van de groep trainde, verwacht hij op beide spelers een beroep te kunnen doen. "Als Edgar fit is, dan speelt hij. Jordy was wat vermoeid en had wat klachten. Hij kan zaterdag nog meedoen. Ze moeten zondag fit zijn, dat is het belangrijkste. Ole kreeg een tik en had wat last, we moeten kijken hoe dat zich ontwikkelt."

Foto: Rob Koppers