Rogier Meijer is blij en opgelucht na de winstpartij tegen FC Groningen (0-1). De oefenmeester zag dat zijn ploeg in de eerste helft moeite had om de controle te pakken, maar dat NEC door vaker de bal lang vooruit te spelen uiteindelijk meer grip kreeg. Dat resulteerde uiteindelijk in een ‘verdiende’ zege, denkt Meijer.

Verdiend, maar zwaarbevochten. Meijer had het wel verwacht. “Je speelt in een ambiance die anders is dan normaal. We waren slordig aan de bal, dan is het ook lastig om controle te hebben. Wat ik verwachtte van mijn spelers is dat ze er in ieder geval alles aan zouden doen. Dat hebben ze gedaan. Soms was het wel op een andere manier dan normaal, met meer de lange bal. Ik zei in de rust al, dat als het voetballend niet lukt, ze dan maar gewoon de lange bal moesten spelen. Dat hebben we goed uitgevoerd.”

Doordat er geen supporters aanwezig mochten zijn, zag het er soms wat troosteloos uit. “Je moet het dan uit jezelf halen. Het enige voordeel is dat je elkaar beter kunt coachen, maar er is geen kloot aan zo. Het lijkt er op deze manier ook op dat er heel weinig beleving in zit. Vaak als het voetbal slecht is, kan het publiek dat nog wel een beetje verbloemen. Dat zat er vandaag niet in.”

Terechte winnaar

Ondanks dat het dus niet van harten ging, was NEC wel de terechte winnaar, vindt Meijer. “In de tweede helft heeft er maar één team aangevallen en getracht een goal te maken en dat waren wij. Hij viel een paar keer net niet goed met een paar scrimmages. De voorloop op de goal was gewoon prima. Een goede lange bal, waar uiteindelijk een penalty en een rode kaart uitkomt.”

Jordy Bruijn ging achter de bal staan, maar de Amsterdammer is geen vaste basisspeler. Toch was het wel zo afgesproken. “Hij kan een goede penalty nemen. Jordy staat na Nany (Dimata, red.) op het lijstje en voor hem is dat mooi.” Na de goal bleef de druk van Groningen uit, ondanks dat het voor de ploeg van Dennis van der Ree wel een van de laatste kansen was op lijfsbehoud. Ook Meijer had een zwaarder offensief verwacht. “Jawel, maar ik vond dat we vanaf minuut 55 de controle hadden en we lange perioden in balbezit bleven. Dan blijft hun slotoffensief ook uit. Na de goal moesten ze natuurlijk verder met tien man en waren ze niet meer bij machten. Dat is onze eigen verdienste.”

Directe ontmoeting

Volgende week staat er voor NEC, na een week rust, een directe ontmoeting met concurrent Heerenveen op het programma. Zeker na de winst vandaag een waar zespunten-duel te noemen. “Je hebt nog vier finales en voor het weekend stond je nog drie plekken onder plek 8, dus het is nog zeker niet gespeeld. Zelfs als je van Heerenveen wint, is het niet beslist. Maar als je zelf wint, heb je de meeste kans.”

De overwinning geeft sowieso een prettig gevoel, zeker na wat mindere weken voor NEC. “Natuurlijk is dit goed voor het vertrouwen. Tegen Emmen verzuim je om te scoren en daarna hadden we de zeperd tegen Vitesse. Daardoor kwam er meer druk op deze wedstrijd en dan is het extra lekker dat je wint. Nu spelen we nog vier finales.”

Foto: Rob Koppers