Na de training van donderdag stonden spelers en trainers de pers te woord. NEC heeft al drie wedstrijden op rij niet gewonnen en dat is geen beste reeks met de play-offs in het vooruitzicht. Trainer Rogier Meijer nam de tijd om met ForzaNEC terug te blikken op de afgelopen drie wedstrijden en zijn verwachtingen uit te spreken voor de wedstrijd tegen Excelsior.

Meijer begon met het analyseren van de afgelopen drie wedstrijden: “TOP Oss, tja. Die mag je echt nooit verliezen en zeker niet als zij met tien man spelen. Je staat 0-1 voor met een man meer. Dan lijkt er een soort gemakzucht te ontstaan. Almere, dat is zo’n wedstrijd van, als je hem niet kan winnen moet je hem niet verliezen. Er waren weinig kansen die wedstrijd en wij gaven ze gewoon de goals. Maandag tegen Telstar speelden we eigenlijk zo’n zelfde wedstrijd. Beide teams speelden matig, maar als we naar onszelf kijken, creëren we gewoon te weinig en kom je uit tot een teleurstellend gelijkspel.”

Ondanks de mindere resultaten lijkt de teamgeest goed te zitten bij NEC en dat ziet ook Meijer. Probeert de trainer zijn spelers af te schermen van negatieve geluiden? ”Nee hoor, ik ben daar niet mee bezig. Hetgeen waar ik mee bezig ben is het spel proberen te verbeteren, fouten eruit halen en die bespreken en als we ons dan bezig houden met wat andere mensen roepen schieten we niets op. Wij zijn ook teleurgesteld en niet te spreken over de afgelopen drie wedstrijden. We bespreken veel met elkaar en proberen dingen te verbeteren.” Meijer gaf een voorbeeld van wat volgens hem beter moet bij NEC. ”Het spel naar het vijandige doel toe moet beter. Telstar zakte behoorlijk in en misschien doet Excelsior dat ook wel. Dat soort dingen bespreken we met elkaar en we spreken onze verwachtingen uit. Wat moeten de aanvallers doen en wat doen de middenvelders dan, zo bespreken we dat.”

Na afloop van NEC – Telstar zei Meijer, ”dat je beter nu een dipje kunt hebben dan bij de play-offs”. Ook Joep van der Sluijs en Cas Odenthal zeiden dat NEC de volgende wedstrijden kan gebruiken om in vorm te komen. Hoe kijkt de trainer nu naar die uitspraken? ”We hebben niet de garantie dat het na deze wedstrijden weer helemaal goed gaat. Je moet goed begrijpen dat de jongens hard werken. Elke dag geven ze 100%, maar het zijn geen machines. Dingen kunnen ook fout gaan en zo zit dat ook met de wedstrijdvorm. De jongens moeten proberen iedere wedstrijd hetzelfde in te gaan. Telstar-thuis is net zo belangrijk als Cambuur-thuis.”

Meijer is geen trainer die nu roept dat de komende zes wedstrijden allemaal finales zijn. Daar prikken spelers makkelijk doorheen, vindt hij. ”Iedere wedstrijd moeten we op zichzelf bekijken. Je moet niet gaan roepen dat het vanaf nu de dood of de gladiolen is, want dat helpt niet. We bespreken gewoon wat er goed gaat en wat er beter moet en daar leren we uit en pakken we onze momenten van, maar nu eerst winnen van Excelsior en de andere tegenstanders. Pas daarna kijken we naar de play-offs”, eindigde Meijer.

Foto: Rob Koppers