NEC heeft voor de derde keer op rij gewonnen in de Eredivisie. De club uit Nijmegen kwam al voor rust op een 2-0 voorsprong tegen Fortuna Sittard en gaf die voorsprong na de thee niet meer uit handen. Binnen tien dagen maakt de ploeg van Rogier Meijer een sprong op de ranglijst van plek zestien naar plek acht.

“Het staat dichtbij elkaar dit jaar”, begint Meijer. “Als je drie overwinningen pakt, dan stijg je snel in de stand. Buiten die overwinningen hebben we ontzettend veel vertrouwen gekregen, zeker door de zege op AZ (1-2). Toen is er echt iets van ons af gevallen. We hadden daarvoor zes keer gelijkgespeeld en één keer verloren. In de kleedkamer en op het trainingsveld merkte je dat het belangrijk was om die wedstrijd tegen AZ te winnen.”

Volgens de oefenmeester was het niet de beste thuiswedstrijd tegen Fortuna ondanks de grote uitslag. “We hebben beter gespeeld. De eerste fase was lastig, omdat ze vrij laag stonden. Dan is het wat moeilijker om iets te creëren. Na de rode kaart van hun komt er meer ruimte en scoren we meteen. Dan wordt het een hele andere wedstrijd, maar we hebben weleens beter gespeeld. We hebben gewoon op de juiste momenten goals gemaakt.” Daardoor gaat de ploeg van Meijer als achtste de winterstop in. “Als iedereen fit is kunnen wij ons meten met de plekken acht tot twaalf. Dan moeten er niet veel gekke dingen gebeuren”, refereert de oefenmeester aan de seizoenopening.

Hoge ambities Hansen

Voor de trainer valt er ook wel wat zijn schouders waar er de afgelopen periode toch wel wat discussie was rondom zijn positie. “Dat is het lot van een trainer. Ik ben gewoon blij met de ploeg. Er zit een stijgende lijn in en ik heb altijd het vertrouwen uitgesproken. Dat geeft een goed gevoel tegen het einde van het jaar. Ik ben ontzettend blij dat we de supporters in eigen huis deze overwinning kunnen geven.” Sontje Hansen zei na afloop dat de Nijmegenaren zich nu gaan focussen op plek vijf. “Zei hij dat echt? Die spreek ik zo nog wel even aan, haha. Dat gaat wel heel erg snel. We moeten wel met beide benen op de grond blijven staan. Als iedereen fit is en bij ons blijft, gaan we strijden voor de plek waar we nu staan.”

Danisch dynamite

Magnus Mattsson zei na afloop over zijn prachtgoal dat hij van de assistent wat vaker mocht gaan schieten. Die tip betaalde zich direct uit. “Ik zag het niet zo snel, maar het was een fantastische goal. Koki en hij veroverde de bal daar en dan van die afstand de bal er zo heerlijk in schieten. Hij is gewoon super belangrijk voor ons. Als je naar zijn cijfers kijkt is het ongelooflijk. Ik denk dat mensen hem pas echt gaan waarderen wanneer hij niet mee doet. Het is een beetje een Duracell mannetje. Die draai je op en loopt de hele wedstrijd door. Een mooie ontwikkeling om te zien.”

De andere Deen, Lasse Schöne, pakte nog een record mee met zijn invalbeurt tegen Fortuna Sittard. “Dat wist ik wel, maar daarvoor bracht ik hem niet. Lasse is een voetballer die in zo’n fase van een wedstrijd wat rust kan brengen. Ik was bij zijn Eredivisiedebuut. Toen speelden we samen bij De Graafschap. Het was mijn eerste seizoen en toen verloren we met 8-1 van Ajax. Hij speelde en ik viel in. Hij zei in zijn speech in de kleedkamer al dat hij oud begon te worden”, sluit een lachende Meijer af.

Foto: Rob Koppers