Na elf achtereenvolgende wedstrijden zonder verlies, verloor NEC zaterdagavond in eigen van TOP Oss met 0-1. NEC was de gehele wedstrijd machteloos en kon nauwelijks een vuist maken tegen de laagvlieger. Trainer Rogier Meijer wist achteraf niet waar het aan lag bij NEC, maar zag zijn team wel collectief falen.

De laatste wedstrijd die NEC verloor, op bezoek bij De Graafschap, was nog met publiek. De wedstrijden die erop volgden, werden zonder publiek afgewerkt. Het leek of NEC de supporters niet nodig had om te kunnen presteren. “De supporters hadden ons vanavond misschien wel een extra steuntje in de rug kunnen geven”, aldus Meijer.

“De goal was exemplarisch voor deze wedstrijd. Het begint bij een domme overtreding aan de zijkant, niet veel later schiet Janga over de bal heen met als uiteindelijk gevolg dat je zelf de bal over de doellijn loopt. Na rust bleven we wel voetballen, ook al kwamen er geen echte kansen. Ook met de wissels, waarmee we wat probeerden te forceren, lukte het niet. Collectief is er gefaald vandaag. Individueel waren enkele spelers niet op het niveau waar ze op kunnen spelen, waardoor je ook als team niet kan presteren.”

Waar het aan lag? Volgens de hoofdtrainer was daar moeilijk een vinger op te leggen. “Op de trainingen afgelopen week liep het allemaal prima. We hadden onderling niet echt het idee dat dit de laatste wedstrijd voor de winterstop was. Het was echter passief en niet actief. Het is zaak die we moeten bespreken.”

In een periode die Meijer niet echt als winterstop wil beschouwen, wil de trainer niet ergens echt op hameren ondanks het verlies zaterdagavond. “De 27ste beginnen we weer met trainen om ons vervolgens te kunnen richten op SC Telstar. Vanaf dan wordt het weer werken aan het team en de manier van spelen. Ik ga niet echt ergens op hameren.”

De Belgische middenvelder Mathias De Wolf maakte zijn officiële debuut voor NEC, helaas zonder het resultaat waar op gehoopt werd. “Toch mooi voor hem dat hij vanavond heeft kunnen spelen. Mathias heeft een lange weg afgelegd om hier te kunnen komen, en op de training is zeker te zien dat hij gevoel heeft om voor de goal te komen. Vanavond lukte dat dan niet, maar het is mooi te zien dat hij weer fit begint te raken.”

De selectie van NEC heeft een week vrijaf, daar waar er vanaf de 27ste weer zal worden begonnen met de trainingen. Op zondag 3 januari staat de uitwedstrijd tegen SC Telstar op het programma.

Foto: Rob Koppers