Rogier Meijer heeft ook zijn tweede derby in Nijmeegse dienst verloren. De oefenmeester zag zijn ploeg zondagmiddag nog wel op voorsprong komen, maar miste tegelijkertijd de echte overtuiging bij zijn team. Meijer zag zijn ploeg na Ajax-uit begin augustus de grootste nederlaag van het seizoen lijden. “Deze doet pijn, maar 2-1 had ook pijn gedaan.”

“We hebben de doelpunten echt zelf weggegeven. Dat is helemaal klote. Het zijn drie standaardsituaties waarbij we niet alert genoeg zijn en wat we bij die vierde tegengoal deden, leek helemaal nergens op.” Meijer vond ook het moment van de tegengoals frustrerend. “We komen zelf op voorsprong en hadden op dat moment het momentum. Met de Europese wedstrijd van Vitesse in het achterhoofd, hadden we daar meer uit moeten halen. Je zag de vermoeidheid al snel toeslaan.”

Alle treffers vielen in het tweede bedrijf en dat was geen toeval. “We begonnen nog wel aardig, maar daarna kwamen we er niet meer onderuit. Je weet dat Vitesse altijd vroeg drukzet. Daarnaast was dit veld ook niet optimaal, waardoor we al snel voor de lange bal kozen.” Dat je dan misschien niet de sterkste spitsen hebt, maakt niet per se uit. “Het gaat ook om de tweede bal. Ik vond ons daarin niet goed genoeg. Ik miste de juiste agressie. Vitesse is wat dat betreft echt verder dan wij.”

Het was een van de redenen van de wissel van Magnus Mattsson. De Deen werd in de rust vervangen door zijn landgenoot Mikkel Duelund. “Mikkel viel goed in. Het idee was, ook met Mattsson, om hem wat meer op het middenveld aan de bal te krijgen. Dat kregen we met Magnus niet voor elkaar, maar Mikkel deed dat beter. Hij is balvaster. Hij liet zich gelden met een goal en zette Okita ook nog alleen voor de keeper, dus wat dat betreft pakte die wissel wel goed uit.”

Het gemis van de derde Deen, Lasse Schöne, was duidelijk voelbaar. “Dirk (Proper, red.) speelde niet goed in de eerste helft. Dat hebben we ook besproken in de rust. Je moet wel durven en laten zien wat je kan. Dat vond ik onvoldoende. In de tweede helft herstelde hij zich wel.” Volgende week heeft Meijer weer de beschikking over Schöne. Dan spelen de Nijmegenaren tegen AZ.

Foto: Rob Koppers