Met de wedstrijd tegen directe concurrent voor play-offs RKC Waalwijk voor de boeg lijkt er zaterdagavond in het Mandemakers Stadion een belangrijke slag plaats te vinden voor NEC. Niet alleen op de ranglijst ontlopen RKC (achtste) en NEC (negende) elkaar bijzonder weinig, maar ook qua selectie vindt NEC-trainer Rogier Meijer de verschillen miniem: ”Ik heb het gevoel dat we dicht bij elkaar zitten.”

Dat de ploegen volgens Meijer niet zo veel verschillen van elkaar leek eerder dit seizoen nauwelijks merkbaar. In de eigen Goffert dolde NEC met de Waalwijkers en trakteerde de ploeg op een 6-1 nederlaag. ”Maar”, begint Meijer, ”RKC heeft goede spelers. Ze hebben een brede selectie met veel wisselmogelijkheden. Daarnaast spelen ze in een lastig systeem, waarin ze ook nog eens variëren gedurende hun wedstrijden.”

Onvoorspelbaarheid

Met die analyse doelt Meijer op de wisselende tactieken die collega-trainer Joseph Oosting bij RKC hanteert. Hierbij is volgens Meijer een grote kracht van de Waalwijkers hun onvoorspelbaarheid. ”Neem bijvoorbeeld een Seuntjes. Die verschijnt overal op het veld”, gaat de oefenmeester in op winteraankoop Mats Seuntjes. Kijkend naar zijn eigen ploeg is Meijer echter ook positief gestemd. ”We zijn goed voorbereid en weten wat we willen. Daarnaast hebben we goed getraind en heerst er een goede sfeer. We hebben er veel zin in.”

Ketchup en Jong Oranje

En dat er een goede sfeer heerst blijkt wel uit de aankondiging van de aanstaande rentree van aanvoerder Lasse Schöne. ”Lasse heeft drie dagen meegetraind en dat moet voor die oude wel genoeg zijn”, knipoogt Meijer. Vervolgens wordt er ingegaan op de aanvaller waarvan heel Nijmegen hoopt dat hij weer in goede sferen terechtkomt: de voor Jong Oranje opgeroepen Elayis Tavsan.

Meijer: ”Uiteindelijk is het belangrijk dat hij een goal maakt of assist levert, en daar krijgt hij tegen RKC de kans voor.” Op de vraag of er een ketchup-theorie (Ruud van Nistelrooij’s theorie dat wanneer een spits eenmaal scoort, de rest vanzelf volgt) van toepassing is op de aanvaller antwoord Meijer gevat: ”Ik heb dat zelf nooit meegemaakt, maar het is zaak dat hij zichzelf gaat belonen met doelpunten.”

Zakelijker en volwassener

In de jacht op een goed resultaat kijkt Meijer ook nog een laatste keer terug op de afgelopen wedstrijd, het 2-2 gelijkspel thuis tegen FC Utrecht. ”Die wedstrijd heeft twee kanten. Over een groot deel van de wedstrijd ben ik tevreden, zoals over het veldspel en de goals. Maar tien mindere minuten doen ons de das om. Tien minuten waarin we zonder al te veel kansen weg te geven wel twee doelpunten weggeven. Één door een doeltrap en één door een ingooi. Op dat vlak moeten we zakelijker en volwassener zijn. Maar we hebben ook veel dingen goed gedaan in die wedstrijd, en dat moeten we meenemen.”

Jasper in Oranje

Goede dingen meenemen, dat moet Ronald Koeman ook hebben bedacht toen hij zijn selectie voor het Nederlands elftal aankondigde. NEC-doelman Jasper Cillessen is namelijk opgeroepen voor de aanstaande interlands tegen Frankrijk (24 maart) en Gibraltar (27 maart). Daarmee lijkt er binnen dit seizoen ten minste één cirkel rond te zijn: voor de heenwedstrijd tegen RKC kreeg de Groesbeker namelijk te horen dat hij niet bij de WK-selectie van Louis van Gaal zat. Uitgerekend voor de terugwedstrijd kreeg de doelman te horen dat hij nu wel deel uitmaakt van het keurkorps van de nieuwe bondscoach. ”En dat is een mooie beloning voor zijn seizoen”, sluit Meijer complimenteus af.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures