NEC was zaterdag onmachtig op bezoek bij PSV. De ploeg van Rogier Meijer verloor met 4-0 en had weinig in te brengen. ”Dat PSV voor ons een maatje te groot is, is geen schande.”

”Als je ziet wat voor elftal zij op de been brengen en nog kunnen laten invallen. Je weet dat je onder druk komt en je de eerste fase moet doorkomen, dat is gelukt. Jasper (Cillessen, red.) had ook een of twee goede momenten.”

Meijer gaf voor de wedstrijd aan dat ze met lef en durf moesten spelen. ”1-0 is de kwaliteit van Luuk (de Jong, red.), die enorm sterk is in kopduels en ook de vrijheid en kracht heeft om daar te komen. Dan is het vanaf de aftrap 2-0 en daar zit wel het ‘key moment’ in de wedstrijd. Als je balverlies hebt tegen PSV is het meteen gevaarlijk en daar moeten we van leren. Dat hebben we wel laten zien en ook met elkaar besproken. Maar het gebeurt en de kwaliteit van PSV dwingt je ook tot sneller handelen.”

Tegengoals

De tegengoals leken makkelijk weggegeven. ”Als je kijkt naar de eerste is dat een standaardsituatie. Twee is een omschakelmoment, waarin we zelf balverlies hebben. Drie is een domme penalty. Vier is denk ik een ongelukkige penalty, daar kon je niet zoveel aan doen. Maar als je naar de eerste drie goals kijkt, is het eigenlijk zonde dat we daar onze huid niet duur genoeg hebben verkocht.”

”Ik denk dat we heel veel hebben geprobeerd om mee te komen in het tempo van PSV. Uiteindelijk heeft het ook te maken met de kwaliteit die je tegenover je krijgt. Ik denk dat er ook een aantal spelers zichzelf wel hebben laten zien in deze wedstrijd. Ik weet niet of het realistisch is om onszelf te meten met PSV op dit moment. Als ik kijk naar Mattsson hoe hij de tweede helft speelde en Kodai (Sano, red.) er in kwam. Dan zie je dat we in één keer wel vooruit kunnen. Dat zijn dingen die we meenemen.”

Verdediging

Calvin Verdonk speelde als linker centrale verdediger vanwege het ontbreken van Bram Nuytinck. ”Als centrale verdediger aan de bal, op een momentje na in de 90e minuut was hij heel solide en zeker. Hij durfde ook te voetballen, maar verdedigend ook goed. Hij speelt tegen Luuk de Jong, maar in de luchtduels en individuele duels was hij denk ik prima. Het is een beetje gekunstel maar het is niet je eerste centrumverdediger. Maar ze hebben het met zijn tweeën goed gedaan.

”Ik vind dat Brayann (Pereira, red.) het goed gedaan heeft afgelopen twee wedstrijden en Bart (van Rooij, red.) komt terug van een blessure en is ook nog ziek geweest. Dan vind ik dat hij gewoon kan blijven staan. Pereira viel weer uit met een schouderblessure, net als tegen Sparta. ”Hij is weer naar het ziekenhuis met de ambulance en had ook veel pijn. Ik weet er het fijne niet van, maar twee keer in twee weken is wel zorgwekkend.”

Foto: Orange Pictures