NEC verloor de eerste twee duels van dit Eredivisieseizoen en dus staat de druk er behoorlijk op voor de thuiswedstrijd van de Nijmegenaren tegen RKC. Trainer Rogier Meijer snapt de teleurstelling bij de fans, maar werkt desondanks met vertrouwen toe naar het duel van zaterdag. “We hebben een uitstekende week gehad, ook qua energie.”

Vrijdagavond stonden er boze supporters op het voorplein om verhaal te halen. Spelers en trainer gingen met de mensen in gesprek. De spelers hebben er volgens Meijer goed op gereageerd. “Ik heb niemand gezien die met poep in de broek stond of al knokkend naar huis ging. Iedereen ondergaat het op zijn eigen manier. Uiteindelijk hebben we met elkaar gesproken over voetbal. Wij weten zelf ook dat er dingen beter moeten en dat het tegen RKC een hele belangrijke wedstrijd wordt.”

De 41-jarige Doetinchemmer is zelf kalm onder de situatie, maar begrijpt de supporters ook. “Ik zou het zelf nooit doen, zo zit ik niet in elkaar. Tuurlijk snap ik dat mensen teleurgesteld of gefrustreerd zijn over de seizoensstart. Iedereen heeft zijn eigen manier van tot uiting brengen van teleurstelling. Op het moment dat dit met een bepaalde mate van respect gaat staan we daarvoor open. Dat hebben we gedaan en uiteindelijk ga je weer verder.”

Lovende woorden voor Dost

En de club ging ook verder. Afgelopen week werd Bas Dost aangetrokken door de Nijmegenaren. Meijer is dan ook al te blij dat hij een extra speler, met de statuur van Dost, in zijn elftal erbij heeft. “Overal waar hij gespeeld heeft, heeft hij bewezen wat zijn kwaliteiten zijn. Doelpunten maken doet hij overal en hij past heel makkelijk in de groep die wij op dit moment hebben. Het is een jongen met veel ervaring en heeft een persoonlijkheid die zich niet zo snel gek laat maken. Ik heb zijn wedstrijden van vorig seizoen bekeken. Hij was altijd gevaarlijk en betrokken bij doelpunten. Je kan ook de lange bal op hem spelen. Dat geeft ons weer extra opties.”

De oefenmeester kan zich de 2-2 tegen FC Utrecht vorig seizoen nog goed herinneren. Dost kwam in de ploeg voor de Domstedelingen en scoorde direct. “Er gebeurt altijd wat als hij er in komt. Elke lange bal is gewoon gevaarlijk. Hij kan ook prima voetballen, ballen vasthouden en terugleggen. We moeten niet verwachten dat hij er vanaf het middenveld zo even doorheen wandelt, maar hij heeft zeker waarde.”

Spitspositie

Het verschil tussen Koki Ogawa en de 34-jarige aanvaller? “Een jaar of negen á tien jaar op hoog niveau”, lacht Meijer. “Daarnaast ook qua lengte. Het zijn spelers die allebei met de goal in de rug kunnen spelen. Maar als je goed op Koki let zie je dat hij ook heel veel diep loopt, ook in de laatste fase. Dat zou ook heel goed samen kunnen.”

Verder zit Pedro Marques nog bij de selectie. Zijn de dagen voor de Portugees geteld door de komst van Dost? “Met twee spitsen moeten we uit de voeten kunnen. Dan heb je ook nog andere opties voorin en dat is ook wat we met Pedro besproken hebben.” Daarnaast wordt er door de club nog gekeken naar versterkingen van de selectie tijdens de laatste weken van de transfermarkt. “We kijken al best wel een tijdje naar een flankspeler. Soms lukt het en soms ook niet, maar er kan zeker het een en ander nog gaan gebeuren”, concludeert Meijer.

Blessuregevallen

De trainer moet zaterdag spelers als Bart van Rooij, Lasse Schöne en Elayis Tavsan missen. Deze week raakte Schöne geblesseerd op de training en Van Rooij moest het veld in Almelo met een blessure verlaten. “Het is niet ernstig, maar de twee heren zijn nog niet wedstrijd-klaar.” Philippe Sandler moest de afgelopen wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. De verdediger zit tegen RKC bij de selectie van de Nijmegenaren, maar of hij in de basis kan starten is onduidelijk. “Als je kan spelen kun je ook in de basis starten”, zei Meijer daarover.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures