De 0-3 zege van NEC op Excelsior voelde voor veel supporters wellicht als opluchting. Na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord (1-0) en de thuisnederlaag tegen AZ (0-3) was een driepunter wel even nodig. Rogier Meijer is met name te spreken over de prachtgoals die zijn ploeg maakte, maar ook over de stabiliteit in zijn elftal. 

“Van AZ en Feyenoord kunnen wij als NEC-zijnde van verliezen. Dan vind ik het nog niet dat de resultaten tegenvallen. We hebben drie hele mooie goals gemaakt en waren erg stabiel”, begint Meijer na afloop van de wedstrijd in Rotterdam.

De oefenmeester refereert daarmee aan zijn opstelling tegen de Kralingers. “Er stonden een aantal jongens in die niet zo veel gespeeld hadden. Het was geen topwedstrijd, maar wel qua energie ruim voldoende. Je ziet dan ook dat wij de kwaliteit hebben om zo’n wedstrijd te winnen.” Dat terwijl het eerste uur op Woudestein stroef verliep voor de Nijmegenaren. “Daar moet je Excelsior een compliment voor geven. De laatste paar weken spelen zij erg goed voetbal. Daarnaast moet je ook weer even wennen aan het kunstgras. Je zag daardoor ook veel slordigheden in de passing. In de tweede helft zag je wat van ons afvallen na een heerlijke goal. Dat helpt je over een bepaald punt heen.”

Tjaronn Chery was met twee fraaie doelpunten de gevierde man aan Nijmeegse zijde. Daar heeft de middenvelder lang op moeten wachten. “Hij moet gewoon lekker voetballen en zijn kwaliteiten laten zien. Dan helpt hij ons altijd. Daar heb ik altijd vertrouwen in en vandaar dat ik hem ook laat staan. Mooi dat hij zichzelf nu terugbetaald.” Dinsdag werd duidelijk dat Chery niet meer terugkeert naar het Israëlische Maccabi Haifa, maar in Nederland blijft. Of dat ook bij NEC is, is nog onduidelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wisselingen in de basis

Koki Ogawa werd juist gepasseerd tegen de Rotterdammers. “De laatste weken vind ik hem in de energie wat minder. In deze fase van de competitie zie je dat de ploeg die het meeste wil, ook vaak de wedstrijd wint. Daar heb ik met Koki over gesproken. Plus met de snelheid en kracht van Sylla (Sow, red.) hadden we een extra wapen.” Hetzelfde geldt ook voor Sontje Hansen, waar Youri Baas wederom de voorkeur kreeg. “Ook dat heeft te maken met fitheid, energie, betrouwbaarheid. Als ik met Sontje begin weet ik niet hoe lang hij kan spelen. Daarin heeft hij een terugval gekregen sinds dat hij ziek is geweest bij Jong Oranje. Het is dan beter voor hem om in te vallen.”

Ook de defensie werd na afloop niet vergeten door de oefenmeester, want de nul werd gehouden. “Ik denk dat we het prima hadden staan. We hebben niet veel kansen weggegeven. Dat is een goed teken, want ze hebben niet veel wedstrijden met elkaar gespeeld. Je zag gewoon wat stabiliteit en de linies waren ook wat compacter. Dat is mooi voor de toekomst”, sluit Meijer af. Wat de toekomst zal brengen is met nog twee speelronde nog de vraag. De rood-groen-zwarten doen in ieder geval nog volop mee om de strijd voor plek vijf. De plek die recht geeft voor directe deelname aan Europees voetbal.

Foto: Orange Pictures