Rogier Meijer nam na afloop van het gelijkspel tegen Ajax de felicitaties in ontvangst. Na een wat mindere eerste helft knokte NEC zich na rust tot gelijke hoogte terug tot alle tevredenheid van de trainer. “Als je gelijkspeelt tegen Ajax, ongeacht het wedstrijdbeeld, is dat wel lekker.”

Zo begon de oefenmeester na de 1-1 tegen de Amsterdammers. “Gezien het spelbeeld is het lekker dat je er een punt uit vecht. De eerste helft was moeilijk, ondanks dat we goed begonnen. We kwamen daarna heel erg laag te spelen en dan loop je tegen de 0-1 aan.” Na de openingsgoal van Davy Klaassen was het voor de ploeg Meijer de zaak om de rust te halen met een minimale achterstand. “Na rust hebben we iets neergezet wat ons beter past. We kregen het publiek meer mee. Dat resulteerde in meer duelgedrag. Het wordt daarna echt nog een vechtwedstrijd. Er was nog geen polonaise in de kleedkamer, maar iedereen is wel blij met het zwaarbevochten punt.”

Het spel voor rust was verre van ideaal voor de rood-groen-zwarten. Meijer zag zijn ploeg het dan ook moeilijk hebben tegen de regerend landskampioen. “Dat verwijt ik mijn spelers niet. Ze moesten heel veel keuzes maken en Ajax speelde niet hoe wij dat verwacht hadden. Dan speel je vaak wat eerder terug terwijl ik liever zie dat we naar voren toe spelen. Gelukkig gebeurde dat ook na rust.” Hoewel het erop leek dat er wat geloof ontbrak, zag de oefenmeester dat dat niet zo was. “Je hebt iets nodig om in de wedstrijd te komen en om een goede aanval neer te zetten. Dat kregen we in de tweede helft steeds. Daarna zien we ook dat we meer durven te voetballen.”

Smaakmakers Cillessen en Tannane

Het was vooral tegenhouden voor de Nijmegenaren, maar dankzij Jasper Cillessen hield NEC lang stand. De Doetinchemmer roemt zijn doelman dan ook over zijn optreden. “Ik had al geen twijfel over zijn kwaliteiten. Het is mooi dat Jasper dit tegen Ajax kan laten zien. Dit is de beste manier om te reageren.” Daarmee doelt Meijer op het mislopen van het WK in Qatar. “Maar voor het WK heeft hij ook uitstekende prestaties neergezet. Dit resultaat laat maar weer eens zien over wat voor kwaliteiten hij beschikt.”

Smaakmaker Oussama Tannane stond op scherp en heeft er na de wedstrijd tegen Ajax geen kaarten bij gekregen. Opluchting voor Meijer. “Ik had helemaal niet het gevoel dat hij op het randje stond. Je weet dat er altijd wel wat opstootjes zijn tijdens zo’n wedstrijd, maar daar ben ik niet zo mee bezig. Uiteindelijk heb je dat soort acties wel nodig, want er moet wel vuur bij zitten. Het bracht iets in het elftal en dat is goed.” Woensdag is er voor NEC eerst nog het bekeraffiche tegen Almere en daarna wacht Vitesse. Ziet de oefenmeester de wedstrijd tegen Almere als hinderlijk? “Nee zeker niet. We hebben spelers genoeg die kunnen spelen. Alhoewel ik wel een beetje rekening ga houden met de opstelling”, zo sluit een tevreden Meijer af.

Foto: Rob Koppers